Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Peste 93 de mii de…

Peste 93 de mii de buletine de vot, dintre care aproximativ 86 de mii în limba rusă, vor fi tipărite pentru alegerile başcanului Găgăuziei

Sursa foto: mskgagauzia.md

Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a început vineri, 28 aprilie, tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile din 30 aprilie pentru funcția de guvernator al Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia (UTA Găgăuzia). În total vor fi tipărite peste 93 de mii de buletine de vot, dintre care aproximativ câte trei mii în limba română și găgăuză, și peste 86 de mii în limba rusă.

„Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile Guvernatorului (Bașcanului) Găgăuziei din 30 aprilie 2023. Pentru 65 de secții de votare din 26 de localități vor fi tipărite doar 93451 de buletine de vot, dintre care 3769 în limba găgăuză, 3398 în limba de stat și 86284 în limba rusă. Buletinele de vot vor fi tipărite pe hârtie opacă (mată) de culoare verde deschis, cu o lungime de 290 mm și o lățime de 140 mm”, a anunțat Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei.

De asemenea, în această duminică în regiune au loc alegeri  în două circumscripții pentru Adunarea Populară a Găgăuziei. Vor fi tipărite 5 314 de buletine de vot, a mai anunțat autoritatea electorală din Găgăuzia.

Alegeri pentru funcția de bașcan al Găgăuziei 

Pe 30 aprilie 2023 vor avea loc alegeri pentru funcția de guvernator al Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia (UTA Găgăuzia). Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Găgăuziei, în cursa de guvernator al regiunii au fost înscriși opt candidați. Aceștia sunt: deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Nicolai Dudoglo, fostul deputat din Găgăuzia, Grigorii Uzun, fostul guvernator al Găgăuziei, Mihail Formuzal, deputatul independent al Adunării Populare din Găgăuzia, Victor Petrov, ambasadorul R. Moldova în Turcia, Dumitru Croitor, fostul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, Serghei Cernev, candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, și candidatul independent, Serghei Cimpoieș.

Actualul bașcan al UTA Găgăuzia Irina Vlah care a câștigat alegerile în 2015 și 2019 nu mai este eligibilă pentru un al treilea mandat.

În competiția pentru voturile alegătorilor din UTA Găgăuzia se află candidați care au ocupat anterior această funcție, dar și foști deputați în Parlamentul R. Moldova, un ex-primar, un ambasador și un om de afaceri. Un singur candidat este pe lista unui partid politic, iar alți doi au susținerea unui partid și a unui deputat.

Potrivit legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), guvernatorul (başkanul) este persoana oficială supremă a Găgăuziei. Lui i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale Găgăuziei. Guvernatorul este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de 4 ani, pe bază alternativă. Acesta trebuie să fie cetățean al R. Moldova care a împlinit vârsta de 35 de ani şi posedă limba găgăuză.

Alegeri în UTA Găgăuzia. Detalii despre cei opt candidați și averile acestora