Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Pentru Moldova propune indemnizații unice,…

Pentru Moldova propune indemnizații unice, de 100 de mii de lei, pentru urmașii cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19

Deputații Platformei „Pentru Moldova” au anunțat miercuri, 25 noiembrie, că vor veni cu un proiect de lege în legătură cu instituirea indemnizației unice, în mărime de 100 de mii de lei, pentru urmașii cadrelor medicale decedate din cauza infecției cu COVID-19.

Anunțul a fost făcut de către deputata Ruxanda Glavan, membră a Platformei „Pentru Moldova”, care a declarat că, astăzi, în cadrul Comisiei Protecție Socială, Sănătate și Familie, a fost votat și propus Parlamentului Proiectul de lege nr. 341, al cărui co-autor este, și care vine în susținerea familiilor lucrătorilor medicali răpuși de COVID 19.

Proiectul de lege prevede acordarea indemnizației unice de deces în mărime de 100 mii lei pentru urmașii cadrelor medicale răpuse de COVID.

Indimnizația respectivă este o minimă expresie de respect și compasiune pentru situațiile în care s-au pomenit aceste familii. Din păcate, de la începutul pandemiei au decedat aproape 60 de angajați ai sistemului medical, iar familiile lor ajung în situații foarte complicate, fiind susținuți doar de către angajator, pentru că nu există un cadru legal care să stabilească un ajutor de deces. Acest proiect va fi propus în 2 lecturi și fac apel către toți deputații să îl susțină. De noi depinde să readucem încrederea cadrelor medicale în ziua de mâine, care astăzi sunt extenuate și la capătul puterilor”, a declarat Ruxanda Glavan.

În același timp, Ruxanda Glavan a anunțat poziția unanimă a deputaților Platformei parlamentare „Pentru Moldova” de a menține în continuare indemnizația unică în mărime 16 mii de lei pentru lucrătorii din sistemul medical care se infectează la locul de muncă cu COVID 19.

Nu vom vota Legea bugetului de stat dacă nu se va respecta minimul de empatie față de cadrele medicale și nu va fi inclusă această indemnizație de 16 mii de lei”, a mai menționat parlamentara.

De asemenea, Ruxanda Glavan și-a exprimat încrederea, că în Parlament, săptămâna aceasta, vor fi votate în lectură finală modificările la Codul Contravențional și Codul Penal, cu stabilirea pedepselor clare și mult mai dure pentru cazurile de maltratare a medicilor la locurile de muncă.

Până la ziua de azi, 52 lucrători medicali au decedat din cauza infecției COVID-19.

La 19 noiembrie, cei șase deputați care au părrăsit Pro Moldova – Sergiu Sîrbu, Ruxanda Glavan, Grigore Repeșciuc, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici, Elena Bacalu și deputații fracțiunii Partidului ȘOR, Ilan Șor, Petru Jardan, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Igor Himici, Denis Ulanov, Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc au creat oficial platforma parlamentară „Pentru Moldova”.