Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PDM susține că examenele de…

PDM susține că examenele de Bacalaureat trebuie anulate. Ce spune ministrul Educației

În cazul în care elevii din R. Moldova nu vor reveni la ore, în sălile instituțiilor de învățământ, până la încheierea strării de urgență din R. Moldova, examenele de capacitate pentru clasele a 9-a și examenele de Bacalaureat trebuie să fie anulate. Asta a declarat vineri, 27 martie, liderul PDM, Pavel Filip, care susține că partidul pe care îl conduce va veni cu o propunere în acest sens. Contactat de Ziarul de Gardă, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, ne-a comunicat că autoritățile de resort examinează mai multe scenarii în legătură cu programul de învățământ din R. Moldova, însă deocamdată nu a fost luată nicio decizie în legătură cu posibilitatea ca examenele să fie anulate.

Vineri, 27 martie, liderul PDM, Pavel Filip, a declarat că dacă până la sfârșitul stării de urgență declarată în R. Moldova, elevii nu vor reveni la lecțiile ținute în instituțiile de învățământ din țară, ministerul Educației ar trebui să anuleze examenele din această sesiune.

Actualmente, elevii și profesorii din țară fac ore la distanță. Procesul de studii nu este întrerupt, mai ales în condițiile în care școlile rămân închise pe toata durata stării de urgență.

Ministerul Educației a recomandat cadrelor didactice platforme de organizare online a procesului educațional și a aprobat metodologia respectivă. Au fost lansate inclusiv module de pregătire online pentru examenele de bacalaureat. Știu că ministerul Educației a decis deja anularea examenelor pentru clasa a 4-a. Cât despre examenul de capacitate la clasa a 9-a și examenul de bacalaureat noi credem că dacă până la sfârșitul perioadei stării de urgență elevii nu vo reveni în clase, aceste examene trebuie anulate”, a declarat Pavel Filip în cadrul unei conferințe de presă.

Ministerul Educației analizează mai multe scenarii

Contactat de către Ziarul de Gardă, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, ne-a comunicat că în acest moment autoritățile de resort examinează mai multe scenarii, însă deocamdată nu a fost luată nicio decizie în legătură cu suspendarea sau anularea examenelor de clasa a 9-a și examenelor de bacalaureat.

„În funcție de evoluția evenimentelor ulterioare din punct de vedere epidemiologic noi vom primi decizia. Examinăm la moment mai multe scenarii, dar toate deciziile vor fi luate, încă odata zic, în funcție de evoluția epidemiologică din R. Moldova. La moment, o decizie în acest sens nu a fost primită.

Scenarii sunt foarte multe și, zilnic, noi examinam situația din diferite state ale lumii, peste 160 de state, un miliard și jumătate de copii, care sunt în aceeași situație în care sunt astăzi copiii din R. Moldova, iar decizia care urmează a fi primită va fi în interesul copiilor din R. Moldova”, ne-a comunicat ministrul Educației.

Mesajul ministrului pentru elevii din R. Moldova:

Nu vom permite o generație de sacrificiu și îi îndemn pe elevii de clasa a 9-a și a 12-a să se pregătească în continure de examene. În funcție de evoluția evenimentelor, noi vom reacționa respectiv”, a mai declarat ministrul.

La 25 martie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a emis ordinul nr. 377/2020 privind prelungirea suspendării procesului educaţional în cadrul instituţiilor publice şi private, de educaţie timpurie, instituţiile de învăţământ primar, secundar, profesional tehnic, superior, de învăţământ extraşcolar şi de învăţământ special pe întreg teritoriul ţării, pe toată durata stării de urgență, adică până la data de 15 mai 2020.

Astfel, conducătorii instituţiilor de învăţământ vor continua organizarea procesului educaţional la distanţă, în perioada în care este restricţionată desfăşurarea procesului educaţional în incinta instituţiilor de învăţământ.