Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PAS vrea un grup de…

PAS vrea un grup de lucru pentru investigarea situației de la Moldsilva: „Se taie cu 40% mai mult lemn decât limita autorizată de Guvern”

Deputații fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) vor cere crearea unui grup de lucru parlamentar, care să investigheze posibile ilegalități comise la Agenția de stat Moldsilva.

Parlamentarul Radu Marian denunță că se taie cu 40% mai mult lemn decât limita anuală autorizată de Guvern. În cadrul acestui grup de lucru, se va solicita implicarea CNA, SIS, Inspectoratului pentru Protecția Mediului și experți în domeniu.

„Veniturile din vânzarea acestui lemn tăiat ilegal se ridică la cel puțin 127 milioane de lei, dintre care un jumătate ar merge către șefii ocoalelor silvice și conducerii centrale Moldsilva, protejată de PSRM. „Дележка дин делянкэ” (așa este poreclit procesul) pentru lemnul tăiat ilegal s-ar face în felul următor: – 25% pădurarului- 25% inginerului și șefului de ocol- 50% – șefului de Întreprindere și conducerii Moldsilva”, spune deputatul.

„Urmare a acestor informații, dar și a aprobării la ultima ședință a guvernului a limitelor de recoltare a lemnului pentru perioada 2021-2025, anunț crearea unui grup de lucru parlamentar împreună cu deputații PAS Vladimir Bolea, Galina Sajin, Lilian Carp, Ion Groza și Petru Frunze, care să investigheze aceste acte criminale de distrugere a pădurilor noastre. În cadrul acestui grup de lucru, vom solicita implicarea CNA, SIS, Inspectoratului pentru Protecția Mediului și experți în domeniu. Îmi exprim încrederea că instituțiile de stat vor fi deschise pentru colaborare. Tăierea ilegală este o problema mult prea importantă pentru a fi ignorată. Mai ales în situația în care Moldova se află pe ultimul loc în Europa după ponderea suprafețelor împădurite din total. Trebuie să avem grijă de „plămânii” acestei țări și să-i pedepsim pe cei care fac bani murdari din distrugerea lor”, a punctat deputatul Radu Marian.