Parlamentul se va întruni în ședință plenară miercuri: mai multe acorduri, inclusiv unul cu Marea Britanie pentru întoarcerea migranților ilegali, pe ordinea de zi

Biroul permanent a aprobat ordinea de zi a ședințelor în plen ale Parlamentului din perioada 30 aprilie – 8 mai 2025. Conform unui comunicat de presă, pe agendă au fost incluse mai multe proiecte de ajustare a legislației naționale la aquis-ul european. Este vorba de inițiativele legislative care se referă la sectorul energetic, calitatea apei potabile, precum și punerea în circulație a noilor modele de pașapoarte și documente de călătorie.
Parlamentul urmează să ratifice și o serie de acorduri. Printre acestea figurează Acordul de finanțare dintre Republica Moldova, Comisia Europeană și regiunea Hauts-de-France pentru Programul Interreg (Interreg VI-C) Interreg Europe 2021-2027, prin intermediul căruia țara noastră va beneficia de sprijin financiar european destinat consolidării politicilor publice și dezvoltării cooperării instituționale. Va mai fi examinat Acordul dintre guvernele R. Moldova și Republicii Franceze în domeniul securității sociale și Acordul dintre guvernele R. Moldova și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord privind readmisia persoanelor aflate în situație de ședere ilegală.
- În iunie 2023, ambasadorul Marii Britanii în R. Moldova Steven Fisher a declarat că nicio persoană care se află legal în Regatul Unit – moldovean, sau de o altă naționalitate – nu trebuie să se teamă de acordul care urma atunci să fie negociat de autoritățile britanice și cele de la Chișinău privind întoarcerea imigranților.
Deputații vor examina și adoptarea în a doua lectură a unor inițiative legislative. Este vorba despre proiectul de lege care vizează combaterea fenomenului corupției electorale. La fel, urmează a fi declarată utilitatea publică de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene de transport a energiei electrice Bălți-Suceava. În a doua lectură vor fi examinate și proiectele de lege care se referă la evaluarea performanțelor judecătorilor și procurorilor, precum și la activitatea comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor. Un alt proiect de lege, propus pentru adoptare în lectura a doua, se referă la instituirea unui mecanism de revalorizare de drept a pensiei de întreținere a copiilor.
Totodată, parlamentarii vor examina mai multe proiecte de lege propuse spre aprobare în prima lectură. Printre acestea se regăsesc proiectele de modificare a Legii cu privire la gazele naturale, a Legii privind identitatea electronică și serviciile de încredere, a Legii cu privire la expertiza judiciară și statutul expertului judiciar și a Legii cu privire la activitatea poliției și statutul polițistului. Tot în prima lectură vor fi examinate inițiativele legislative care prevăd liberalizarea unor operațiuni valutare de capital, introducerea taxei de stat la depunerea contestațiilor, precum și un proiect de lege care are drept scop asigurarea unei protecții sociale echitabile pentru veteranii de război, persoanele asimilate acestora și membrii familiilor lor. Deputații vor mai examina numirea lui Vasile Botnaru în calitate de membru al Consiliului Audiovizualului.
Miercuri, deputații se vor întruni în ședință plenară începând cu ora 11:00.