Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Parlamentul — maşina de vot…

Parlamentul — maşina de vot a Puterii

Vlad Filat,
Preşedinte PLDM

Din discursul rostit la încheierea sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului

Pe parcursul activităţii actualului Parlament, dar în special pe durata acestei sesiuni, s-a creat impresia că Legislativul nu are nicio tangenţă cu procesele şi evenimentele majore din viaţa ţării. Integrarea europeană, soluţionarea diferendului transnistrean, creşterea galopantă a preţurilor, criza din agricultură, încălcarea drepturilor omului nu constituie chestiuni prioritate pentru actualul legislativ. Deputaţii află din presă că este, practic, pregătit un proiect de statut pentru raioanele de est ale R. Moldova, care intră în contradicţie cu principiile stabilite prin lege. Tot din presă aflăm că a fost elaborată aşa numita foaie de parcurs, care vizează integrarea europeană a R. Moldova. Cu această ocazie, vreau să subliniez faptul că niciun statut al raioanelor de est, dar nici integrarea europeană nu vor fi viabile, dacă nu vor fi acceptate, în urma unui dialog deschis şi permanent de întreaga societate.

Atât monitorizarea efectuată de către Consiliul Europei, cât şi restanţele semnalate de structurile Uniunii Europene se rezumă la lipsa independenţei justiţiei şi a libertăţii presei, lupta cu corupţia, respectarea drepturilor omului şi garanţia investiţiilor. Din păcate, Parlamentul nostru nu este preocupat de aceste restanţe majore ale statului şi nu găseşte necesară dezbaterea acestor chestiuni în şedinţele plenare. Iarăşi mă văd nevoit să revin la una din funcţiile de bază ale Parlamentului, cea de control asupra modului în care se implementează legile. Or, restanţele menţionate nu sunt cauzate de absenţa cadrului legislativ, ci de lipsa controlului parlamentar asupra procesului de implementare a legilor, iar consecinţele acestei situaţii, stimaţi colegi deputaţi, Parlamentul R. Moldova urmează să şi le asume.

Devine tot mai evident faptul că Guvernul şi Preşedinţia îşi amintesc de existenţa Parlamentului în momentul în care au nevoie de voturi, mai bine zis, de maşina de vot a coaliţiei de guvernămînt. Şeful statului ne-a onorat cu prezenţa doar atunci cînd a trebuit să nominalizeze un nou candidat la funcţia de prim-ministru, iar şeful executivului, dna Greceanâi, după promisiuni de „colaborare strânsă”, aşa şi n-a mai apărut în faţa deputaţilor. Acest lucru se face cu premeditare, pentru a arăta locul Parlamentului şi, nu în ultimul rând, a conducerii legislativului, dar şi pentru a demonstra că singurul şi adevăratul centru de putere se află la Preşedenţie. Marginalizarea Parlamentului este acceptată cu supuşenie de către majoritatea comunistă şi susţinută eficient, trebuie să recunoaştem, de partidele bune (în viziunea lui Voronin, desigur). Acest lucru distorsionează întregul sistem politic din R. Moldova.

Actualul Parlament, în viziunea mea, nu a reuşit să imprime dinamism proceselor de democratizare şi integrare europeană a R. Moldova. Practic, suntem într-un an electoral. Avertismentul structurilor europene este unul cît se poate de clar: Soarta demersurilor noastre integraţioniste depinde de capacitatea de a asigura caracterul liber şi democratic al viitoarelor alegeri parlamentare. Instituţiile europene au mari semne de întrebare faţă de modificările la Codul Electoral, de monopolizarea presei şi încălcarea drepturilor membrilor partidelor de opoziţie, situaţie care, de fapt, atestă începutul fraudării alegerilor. Totuşi, susţin cu fermitate că actualul Parlament mai poate, măcar parţial, să se reabiliteze în faţa societăţii, lucru care urmează să-l demonstreze în perioada de activitate rămasă.