Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Opoziția parlamentară boicotează ședința Legislativului…

Opoziția parlamentară boicotează ședința Legislativului la care este examinat proiectul de modificare a Legii bugetului de stat

La ședința Parlamentului de vineri, 26 august, în care se examinează proiectele de modificare a Legii bugetului de stat, Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2022, sunt prezenți 55 de deputați, după ce opoziția a anunțat că va boicota întrunirea.

Reprezentanții fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au afirmat în cadrul unei conferințe că „majoritatea parlamentară nu vine cu nicio noutate în acest buget, fiind vorba de un calcul simplu, contabil”.

„Toate aceste venituri cu care astăzi va veni în plen ministrul Finanțelor sunt un jonglaj ieftin, deoarece surse suplimentare dânșii vor să regăsească în TVA-ul la produsele importate (…). Nicio soluție sistemică nu este astăzi propusă în vederea ajutării cetățenilor. Evident că în această situație, noi, socialiștii nu vom fi prezenți și nu dorim să fim părtași la această ședință solemnă”, declarat secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Bătrâncea.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a venit cu un îndemn spre deputați la începutul sesiunii extraordinare, în contextul Zilei Independenței R. Moldova. Oficialul și-a îndemnat colegii să sărbătorească alături de „oamenii din țară”.

„Ziua Independenței trebuie să consolideze în jurul unui ideal comun și în dorința comună de a contribui plenar la dezvoltarea țării. La mulți ani tuturor cu prilejul Zilei noastre Naționale, la mulți ani R. Moldova”, a spus Grosu vineri, 26 august, la începutul ședinței extraordinare a Parlamentului.

Nici partidul „ȘOR” nu va participa la ședința de vineri, 26 august, a Parlamentului, la care deputații se convocă în sesiune extraordinară, a anunțat președintele formațiunii politice, deputatul fugar Ilan Șor, într-un mesaj video. Potrivit acestuia, fracțiunea formațiunii pe care o conduce nu va participa la ședință „în semn de protest”.

„Inițiativa de convocare a sesiunii extraordinare este motivată de necesitatea examinării și adoptării în mod prioritar a unor măsuri de ordin legislativ în vederea susținerii populației, instituțiilor publice și agenților economici în contextul crizei energetice și a refugiaților”, a anunțat Parlamentul.

Proiectul ordinii de zi a ședințelor din sesiunea extraordinară a Parlamentului pentru perioada 26 august – 8 septembrie 2022, aprobat de Biroul permanent, include proiectele de modificare a Legii bugetului de stat, Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2022.