• COVID-19

  231 cazuri confirmate 11 cazuri de recuperare 2 decese
 • Noul ministru al Finanţelor, Serghei Puşcuţa, acuzat de îmbogățire ilicită, scheme de corupție şi evaziune fiscală

  Noul ministru al Finanţelor, Serghei Puşcuţa, acuzat de îmbogățire ilicită, scheme de corupție şi evaziune fiscală
  19 noiembrie 2019 | 15:09

  Actualul ministru al Finanțelor în Guvernul Chicu, Serghei Pușcuța, este acuzat de îmbogățire ilicită și de faptul că a admis mai multe scheme de corupție, evaziune fiscală, protecționism în calitate de șef al Serviciului Fiscal de Stat dar şi de favorizare a unor acte de corupție. Despre aceasta a anunţat astăzi, 19 noiembrie, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, în cadrul unui briefing de presă.

  „Deşi se susţine faptul că numirea d-lui Puşcuţa s-a făcut în baza criteriilor de profesionalism şi integritate, în condiţiile reformării serviciului fiscal de stat prezumă primordialiradicarea corupţiei, iar informaţiile privind factorii de corupţie şi protecţionism, fraude şi vulnerabilităţi fiscale de care dispune comisia, indică prezenţa acesteia în speţa relaţiilor frauduloase de protecţie a evaziunii fiscale, a intereselor de fraudă financiară între funcţionarii fiscali şi agenţii economici, a implicării în factori de decizie în activităţi ilegale, abuzuri şi scheme de corupţie în cadrul serviciului fiscal de stat care prejudiciază bugetul ţării” , a declarat Moţpan.

  Potrivit lui Moţpan, Serghei Pușcuța, ar reprezinta „un pericol la adresa securității economice a R. Moldova”.

  Potrivit informațiilor de care dispune Comisia securitate națională, în calitate de șef al SFS din 22 februarie 2016, Serghei Pușcuța, a promovat în funcții importante mai multe persoane loiale, mai precis doi fini de cununie.

  Moţpan mai spune că averea lui Pușcuța se ridică la aproape un milion de euro şi că ar avea în posesia sa aproximativ 500 de hectare de teren.

  „Doar între anii 2015 – 2018, Pușcuța a achiziționat 470 de hectare de terenuri agricole în raionul Drochia, între care 189 de hectare au fost vândute către persoane terțe, iar circa 150 de hectare au fost achiziționate de cumnatul său, Eduard Ababii, fost judecător la Curtea de Apel Bălți și actualul membru al Curții Constituționale.
  Terenurile din Drochia sunt date în arendă, aducând familiei Puşcuţa un venit anual de toată frumusețea. Ultima achiziție este un teren de 5 hectare în satul Cubolta, r. Sângerei. La salariul de bugetar, i-ar veni foarte greu să justifice proprietățile obținute care se ridică la un milion de euro” , a declarat Moţpan.

  Totodată, Moțpan a anunțat că materialele care au intrat în posesia Comisiei parlamentară în privința lui Pușcuța, mai precis un raport de 40 de pagini cu informații în mare parte secretizate, au fost trimise la Procuratura Generală. Potrivit preşedintelui comisiei parlamentare, materialele au fost prezentate şi președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, cu câteva zile înainte de învestirea Guvernului Chicu.

  Serghei Pușcuța nu a comentat deocamdată acuzațiile lui Chiril Moțpan.

  Ziarul de Gardă a contactat serviciul de presă al Ministerului Finanţelor, însă aceştia au spus că vor oferi mai târziu o reacţie în acest sens.

  Anterior, Ziarul de Gardă a scris că Sergiu Pușcuța a devenit cunoscut în perioada guvernării comuniste când a fost șef al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), funcția din care a demisionat după șapte luni de activitate. Pușcuță a fost consilier în probleme financiare al președinților Vladimir Voronin și Petru Lucinschi, iar ulterior a acces în funcția de președinte al Uniunii Asiguratorilor din Moldova, dar și voce-director al producătorului de lactate SA „JLC Group”.

  În februarie 2016, Pușcuță a fost instalat în funcţia de şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat printr-un ordin semnat de Octavian Armaşu, ministrul Finanţelor de pe atunci, exponent al PDM, iar din 2017 ocupă funcția de director al Serviciului Fiscal de Stat.

  MAIL AUTOR
  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  COVID-19, România: 38 de decese, 300 de cazuri noi

  Un bărbat de 66 de ani este cea de-a 38-a victimă a coronavirusului în România. Bărbatul ar fi fost în contact cu membru al familiei revenit din Germania. Pe teritoriul României au fost confirmate, până acum, 1…
  COVID-19, România: 38 de decese, 300 de cazuri noi

  Detalii despre starea de sănătate a celor 231 de pacienți cu COVID-19: 13 pacienți, în stare gravă

  Din totalul de 231 de pacienți diagnosticați cu coronavirus, 13 pacienți se află în stare gravă. Informația a fost comunicată de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu, în cadrul b…
  Detalii despre starea de sănătate a celor 231 de pacienți cu COVID-19: 13 pacienți, în stare gravă

  LIVE/ Precizări de ultima oră privind COVID-19 în R. Moldova de la ministra Sănătății

  Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, face declarații de presă privind situația referitor la pandemia de COVID-19 în Republica Moldova. Potrivit Vioricăi Dumbrăveanu, dintre cel…
  LIVE/ Precizări de ultima oră privind COVID-19 în R. Moldova de la ministra Sănătății

  „Migranţii ar trebui să știe că nu sunt nicicând singuri în timpuri grele”

  Irina VanPatten a plecat din R. Moldova în SUA acum 18 ani, iar de curând a lansat o carte despre și pentru migranți. ZdG a discutat cu autoare despre motivele plecării, stabilirea în SUA și inspirația pentru c…
  „Migranţii ar trebui să știe că nu sunt nicicând singuri în timpuri grele”

  Cifrele COVID-19 în România: 1 452 cazuri. Când ar putea începe testarea în masă a bucureștenilor

  La o lună și două zile de la confirmarea primului caz de infectare cu COVID-19 pe teritoriul României, 30 de persoane infectate au decedat, iar 139 de pacienți s-au videcat în România. Între timp, numărul cazur…
  Cifrele COVID-19 în România: 1 452 cazuri. Când ar putea începe testarea în masă a bucureștenilor

  VIDEO/ Ce „interes” prezintă Țuțu, trimis acasă în carantină, sau ce spunea acum două luni șeful MAI

  Cu aproape două luni în urmă, înainte ca PSRM să facă coaliție cu PDM, ministrul Afacerilor Interne Pavel Voicu declara că fostul deputat democrat, aflat în căutare internaționalor pentru îmbogățire ilicită și…
  VIDEO/ Ce „interes” prezintă Țuțu, trimis acasă în carantină, sau ce spunea acum două luni șeful MAI