Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Noul director de informații al…

Noul director de informații al lui Donald Trump, acuzat că a fost plătit de Vlad Plahotniuc

Presa internațională scrie că noul director de informații al președintelui SUA, Donald Trump, Richard Grenell, obișnuia să acorde servicii de consultanță „unui oligarh din Europa de Est, care acum este fugar și, recent, a fost interzis să intre în SUA sub sancțiuni anticorupție impuse luna trecută de Departamentul de Stat”. Oligarhul la care se referă jurnaliștii este fostul deputat democrat Vladimir Plahotniuc.

Potrivit Propublica.org, în 2016, Grenell a scris mai multe articole în apărarea lui Vladimir Plahotniuc, dar nu a dezvăluit că a fost plătit pentru aceste servicii. De asemenea, Grenell nu s-a înregistrat nici în Foreign Agents Registration Act (FARA), care impune cetățenii să divulge munca în SUA în numele politicienilor străini.

Avocatul Craig Engle, a declarat în numele lui Grenell, că acesta nu trebuia să se înregistreze în cadrul FARA, „pentru că nu lucra în direcția unei puteri străine”. Apărătorul a refuzat însă să prezinte activitatea de consultanță plătită care a fost anterior prestată de către Grenell.

„Ric nu a fost plătit pentru a scrie aceste articole. De fapt, el a scris sute de texte pentru a-și exprima propriile păreri”, a spus Engle. „Dar să fie clar: el nu lucra pentru nicio persoană, lucra pentru el însuși și pleda pentru idealul unui partid politic pro-occidental care era în curs de dezvoltare”.

În august 2016, Grenell a publicat în Washington Examiner și Washington Times, apărându-l pe Plahotniuc în momentul în care asupra acestuia planau suspiciuni că a fost implicat în frauda bancară. „Învinovățirea partidului de guvernământ și a conducerii sale are beneficiile sale politice pentru Rusia”, a scris Grenell în articolul său. „Plahotniuc a fost în jurul politicii, afacerilor și vieții civice moldovenești de zeci de ani și s-a dovedit a fi o țintă ușoară.”

Grenell a fost, de asemenea, citat într-un articol din octombrie 2016 din Houston Chronicle care critica o rezoluție propusă de Reprezentantul Randy Weber, R-Texas, care îi acuza pe Plahotniuc și aliații săi de corupție. „Încearcă să atace singurul grup pro-european din Moldova”, îl apăra atunci Grenell.