Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Neregulile depistate de Promo-LEX în…

Neregulile depistate de Promo-LEX în campania electorală pentru turul II al alegerilor locale

În raportul de monitorizare a alegerilor în perioada 21-30 octombrie, Promo-LEX constată incertitudinea începerii campaniei electorale pentru turul doi de scrutin, diminuarea numărului de activități de campanie și lipsa de transparență în procesul de publicare a informațiilor aferente soluționării litigiilor electorale.

Activități electorale mai puține, dar utilizarea resurselor administrative persistă

Chiar dacă numărul activităților de campanie în contextul turului doi al alegerilor locale s-a redus, fiind de 92 de activități, Misiunea de Observare (MO) Promo-LEX atestă în continuare situații ce pot fi calificate drept oferire de bunuri în campania electorală, cazuri de utilizare a resurselor administrative, asumarea meritelor pentru proiectele implementate pe bani publici, precum și utilizarea funcției publice în promovarea concurentului electoral.

Astfel, Misiunea a identificat cel puțin patru cazuri, cu implicarea candidaților PDM, ce pot fi calificate drept oferire de bunuri în campania electorală (prestare servicii reparație drumuri, produse alimentare, bani și articole de vestimentație).

Au fost raportate patru situații ce pot fi calificate drept utilizarea resurselor administrative: trei întruniri electorale în cadrul instituțiilor de stat în timpul orelor de muncă (1 – PDM și 2 – ACUM); un caz (ACUM), ce poate fi calificat drept utilizare a funcției publice în promovarea concurentului electoral.

Alte activități de campanie ce pot fi calificate drept abatere de la norma legală se referă la: asumarea meritelor pentru proiectele implementate pe bani publici (3 cazuri – PSRM); promovarea candidaților cu utilizarea imaginii unor personalități de peste hotare (3 – ACUM); utilizarea publicității electorale cu încălcarea prevederilor legale (15).

Misiunea de Observare constată în continuare acțiuni de subminare a transparenței finanțării campaniei electorale

În rezultatul monitorizării civice, MO Promo–LEX constată că 4 concurenți electorali (PSRM, ACUM, PDM, CI Victor Său) au omis reflectarea completă a cheltuielilor efectuate în perioada 21 – 25 octombrie 2019. Suma totală estimată neraportată este de cel puțin 20 063 lei.

Doar 6 concurenți au raportat venituri de 190 589 lei. Acestea sunt constituite din donații financiare a 3 persoane fizice în sumă de 11 720 lei pentru 3 concurenți (USB, MPSN, PAD); mijloace proprii – viramente de pe contul curent a trei partide politice pe contul Fond electoral (PDM, PPȘ, ACUM) în cuantum de 178 869 lei.

În același timp, 14 concurenți au raportat resurse rămase la soldul inițial de 2 238 991 lei. Din cei 16 concurenți ce au prezentat rapoarte, 10 concurenți au raportat cheltuieli de 1 255 069 lei; cu un sold final de 1 174 504 lei. Ponderea majoră a cheltuielilor declarate a fost pentru publicitate – 1 139 554 lei (71%); materiale promoționale – 408 321 lei (26%); transport – 38 550 lei (2%); alte cheltuieli – 17 849 lei (1%).

Suspiciuni de migrare artificială a alegătorilor înainte de turul II

„Există suspiciuni rezonabile privind cazuri de migrare artificială a cetățenilor în contextul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019. În urma analizei datelor oficiale privind mișcarea mecanică internă a numărului cetățenilor pentru perioada 19.08.2019 – 10.10.2019, contrar practicii comune specifice majorității UAT de nivelul I, în minim 29 de localități au existat câte cel puțin 3 solicitări de înregistrare a reședinței, dar, suplimentar, și solicitări de înregistrare la domiciliu”, menționează Promo-LEX.

De asemenea, în cel puțin o localitate unde va fi organizat turul doi, observatorii au depistat șapte înștiințări de la persoane din UAT de nivelul II diferite, înregistrate la reședință în una și aceeași zi.

MO Promo-LEX atenționează asupra lipsei de transparență din partea CEC.

Din 3 octombrie 2019 Comisia nu a publicat pe pagina sa contestațiile/sesizările, ceea ce face dificilă analiza de către misiune, dar și pentru publicul larg a contestațiilor depuse și soluțiilor emise.

În 19% din CECE I și 31% din BESV, vizitate de observatorii Promo-LEX, sediile acestora erau închise în timpul orelor de lucru.

MO Promo-LEX atrage atenția asupra existenței cazurilor de tergiversare a procedurilor de examinare a solicitărilor de efectuare a renumărării, lipsa unor prevederi legale clare când renumărarea poate fi solicitată și admisă, dar și efectuarea întârziată a renumărării voturilor, care pot afecta buna desfășurare a turului doi al alegerilor locale generale.

Concurenții electorali continuă să genereze mesaje discriminatorii

În baza informațiilor raportate de către monitori, au fost identificate cel puțin cinci cazuri în care concurenții electorali au generat mesaje discriminatorii sau alte forme de intoleranță în spațiul public, dintre care: PN – trei situații, iar Blocul ACUM – două situații.

De cealaltă parte, dintre concurenții care au fost vizați în discursul de ură, au fost identificate cel puțin trei cazuri – două cazuri care se referă la candidatul PSRM – Ion Ceban și un caz în care a fost vizat candidatul Blocului ACUM – Andrei Năstase.

„Cumulând criteriile care au stat la baza discursului de ură, observăm că în de cinci ori au fost utilizate prejudecățile față de persoanele cu dizabilități mintale, de patru ori e vorba de cazuri de denigrare și dezumanizare, care au la bază apartenența politică a candidaților electorali, și câte o dată au fost utilizate intoleranța față de persoanele LGBT și promovate prejudecățile pe motive de convingeri religioase”, potrivit Promo-LEX.

Duminică, 3 noiembrie, în alte 380 de localități din Republica Moldova vor fi aleși primarii, după ce, la 20 octombrie, în primul tur, au fost aleși 518 primari.