Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Munteanu a sesizat CEC „în…

Munteanu a sesizat CEC „în privința agitației electorale ilegale”, desfășurate de Năstase. Reacția Blocului ACUM

Ex-ministrul Mediului și candidatul la șefia capitalei din partea Uniunii Salvați Basarabia (USB), Valeriu Munteanu susține că a sesizat Comisia Electorală Centrală (CEC) „în privința agitației electorale ilegale, desfășurată de Andrei Năstase și Blocul ACUM”. De cealaltă, Sergiu Litvinenco, membru al fracțiunii PAS (Blocul ACUM) punctează că urmează CECE să decidă dacă a fost sau nu vorba de agitație.

În anunțul său, Munteanu a spus că „contrar prevederilor legale, nefiind înregistrat încă în calitate de concurent electoral, Andrei Năstase s-a lansat deja azi în campanie electorală, iar susținătorii săi au îndemnat locuitorii mun. Chișinău să-l voteze”.

Sergiu Litvinenco afirmă însă că nu își amintește de îndemnuri exprese la vot, în contextul evenimentului de azi.

„Am văzut stickere cu Blocul, dar acum să-mi amintesc de îndemnuri exprese de a vota, așa cum este definiția agitației electorale – nu îmi reușeste. Până la urmă, va decide CECE dacă a fost sau nu încălcare, și dacă a fost, care e sancțiunea”, a comentat Litvinenco.

Codul Electoral definește agitația electorală drept acţiuni de pregătire şi difuzare a informaţiilor ce conțin îndemnul la vot în vederea determinării alegătorilor să voteze pentru unii sau pentru alţi concurenţi electorali.

Astăzi, 21 septembrie 2019, Blocul ACUM și-a făcut lansarea în electorala pentru locale. Andrei Năstase a depus actele pentru a fi înregistrat în cursa electorală pe 19 septembrie curent. Potrivit legislației, dacă va fi înregistrat în cursa electorală, Năstase trebuie să degreveze din funcția de ministru al Afacerilor Interne.

În urma turului II al alegerilor locale noi din 2018, Andrei Năstase a obținut un scor de 52,57%, însă mandatul lui nu a fost validat.

Alegerile locale generale vor avea loc la 20 octombrie, 19 septembrie, fiind ultima zi când candidații au putut depune dosarele pentru a fi înregistrați în cursa electorală.