Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Moldova nu este singură”. Prim-ministrul…

„Moldova nu este singură”. Prim-ministrul Marii Britanii a anunțat un nou sprijin pentru R. Moldova

Marea Britanie va acorda un nou sprijin R. Moldova pentru a o ajuta să facă fața presiunii rusești. Anunțul a fost făcut pe 1 iunie de prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, după Summitul Comunității Politice Europene (CPE) de la Bulboaca, Anenii Noi.

Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a menționat într-o postare pe Twitter că „Moldova nu este singură” și că țara sa o va ajuta să facă față presiunii rusești. Sunak nu a precizat ce presupune „noul sprijin”, anunțat în cadrul Summituui CPE, însă, potrivit unui comunicat al guvernului britanic, prim-ministrul urma să anunțe un suport financiar de 10,5 milioane de lire sterline pentru gestionarea crizei refugiaților din R. Moldova.

„Ca primul premier britanic care vizitează R. Moldova, mă bucur să anunț un nou sprijin pentru a ajuta țara în fața agresiunii rusești. Moldova nu este singură”, a scris prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, pe Twitter.

În martie 2023, Marea Britanie a anunțat un nou pachet de sprijin financiar, în valoare de 10 milioane de lire sterline pentru dezvoltarea economică şi sectorul energetic al R. Moldova.

Guvernul Marii Britanii a anunțat, pe 9 decembrie 2022, o listă de sancțiuni care vizează 30 de personalități politice corupte și violatori ai drepturilor omului din întreaga lume. Pe listă se regăsesc liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și fostul lider al Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Vlad Plahontiuc, dat în căutare internațională și sancționat anterior de SUA pentru acte de corupție. Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor sunt cercetați în dosarul „frauda bancară”.