Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Marea Britanie va oferi 10…

Marea Britanie va oferi 10 milioane de lire sterline drept suport financiar pentru R. Moldova

Ministrul afacerilor externe al Marii Britanii, James Cleverly, care se află într-o vizită de lucru în țara noastră, a anunțat un nou pachet de sprijin financiar, în valoare de 10 milioane de lire sterline, sumă care va merge în proiecte orientate spre dezvoltarea economică şi sectorul energetic al R. Moldova, potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău. Anunțul a fost făcut joi, 16 martie 2023, în cadrul întrevederii ministrului britanic James Cleverly cu șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu.

„Azi am discutat prioritățile noastre comune, care evident se înscriu în contextul regional. În plan economic ne dorim să dezvoltăm relațiile comerciale. Comerțul nostru a crescut substanțial anul trecut. Marea Britanie este unul dintre principalii noștri parteneri comerciali. Ne propunem și avansarea negocierilor pentru modificarea acordului de parteneriat strategic, comerț și cooperare, care ar permite eliminarea cotelor tarifare pentru produsele moldovenești, astfel încât producătorii noștri agricoli să aibă mai multe piețe de desfaceri.” a declarat ministrul Nicu Popescu.

În cadrul întrevederii au fost abordate și alte subiecte, cum ar fi conversia reciprocă a permiselor de conducere, liberalizarea serviciilor de roaming, dar și combaterea corupției. În acest sens, ministrul Nicu Popescu a salutat introducerea de către autoritățile britanice a unor sancțiuni împotriva lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor din decembrie 2022.

Salutăm sancțiunile de către Marea Britanie a celor 2 mari fugari moldoveni anunțați in urmărire internațională. Unii din acești fugari încearcă sa aducă violența pe străzile țării și să destabilizeze situația din Republica Moldova”, a menționat ministrul de externe de la Chișinău.

Ministrul afacerilor externe al Marii Britanii, James Cleverly a declarat că țara sa va rămâne în continuare partener strategic pentru R. Moldova.

„Marea Britanie va sta alături de dumneavoastră împreună cu partenerii internaționali și vom ajuta R. Moldova să facă față acestui război brutal, fără precedent, din pragul casei dumneavoastră. Noi sprijinim R. Moldova, sprijinim reformele din sectorul de Apărare și deja facem uz de rezultate puternice ale cooperării între forțele noastre armate. Vom ajuta să instruim următoarea generație de militari”, a spus ministrul afacerilor externe al Marii Britanii.

Oficialul a mai menționat că se lucrează pentru a ajuta Moldova să-și consolideze apărarea împotriva atacurilor cibernetice și să combată dezinformarea și propaganda rusească.

EDITORIAL/James Cleverly, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: Regatul Unit și Republica Moldova – un parteneriat consolidat în plin război


Guvernul Marii Britanii a anunțat, pe 9 decembrie 2022, o listă de sancțiuni care vizează 30 de personalități politice corupte și violatori ai drepturilor omului din întreaga lume. Pe listă se regăsesc liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și fostul lider al Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Vlad Plahontiuc, dat în căutare internațională și sancționat anterior de SUA pentru acte de corupție. Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor sunt cercetați în dosarul „frauda bancară”.