Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Model EU Moldova”: 80 de…

„Model EU Moldova”: 80 de tineri au devenit europarlamentari pentru trei zile

Sursa foto: parlament.md

Peste 80 de tineri din 20 de raioane ale țării au participat la prima ediție a inițiativei „Model European Union Moldova”, în care au simulat procesul în care se iau deciziile în cele mai importante instituții europene. În perioada 12-14 aprilie 2024, în incinta Parlamentului R. Moldova, tinerii au dezbătut propuneri legislative reale de pe agenda marilor politicieni, au negociat amendamente de legi și au găsit soluții la provocările cetățenilor.

În prima ediție a „Model EU Moldova”, tinerii s-au împărțit în șapte grupuri politice, conform componenței actualului Parlament European. Aceștia s-au familiarizat cu ideologiile partidelor și pozițiile acestora în raport cu subiectele dezbătute, au creat alianțe politice, au propus strategii și au adoptat propuneri legislative de pe ordinea de zi a politicienilor de la Bruxelles.

Subiectele propuse pentru discuțiile în plen s-au axat pe reducerea vârstei de vot la 16 ani și participarea civică a tinerilor, dar și libertatea mass-media și combaterea dezinfomării. Ședințele parlamentului au fost reflectate de către un grup de tineri, care au avut rolul de jurnaliști de la cele mai importante instituții media din Uniunea Europeană, dar și din R. Moldova.

Igor Grosu, președintele Parlamentului R. Moldova: „Tinerii trebuie să aibă o participare directă în tot ce numim noi integrare europeană. Vreau să vă rog să beneficiați plenar de aceste trei zile de lucru, să puneți întrebări, să înțelegi care sunt procesele și cum se iau deciziile în Parlamentul Republicii Moldova, dar și în cel european”.

„Prin implicarea voastră activă în astfel de inițiative, demonstrați că sunteți pregătiți să vă asumați responsabilitatea pentru modelarea viitorului Republicii Moldova. Sunt impresionat de angajamentul și pasiunea de care ați dat dovadă atunci când ați decis să fiți parte a unei experiențe unice”, a menționat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova.

Peter Buschmann, adjunctul șef al Ambasadei Germaniei în R. Moldova a spus că „Guvernul german sprijină o serie de proiecte și inițiative menite să împuternicească tinerii din R. Moldova.

Acest sprijin se extinde către inițiative de formare a liderilor și programe care încurajează implicarea tinerilor în procesele decizionale, inclusiv evenimentul la care participați astăzi.

Acest eveniment este o mare oportunitate de a vă dezvolta abilitățile care vă vor fi utile pentru creșterea voastră personală și profesională”.

Tinerii au beneficiat de ateliere dedicate celor două subiecte, modului în care funcționează instituțiile europene și tehnicilor de dezbateri și abilităților de oratorie, astfel încât prestația lor să fie la cel mai înalt nivel.

Acest exercițiu a avut drept scop încurajarea gândirii critice, comunicării eficiente, muncii în echipă și planificării strategice.

„Am decis să mă alătur inițiativei Model EU Moldova, pentru a cunoaște oameni interesanți și ambițioși, cu care să-mi pot împărtăși pasiunea pentru tot ce înseamnă Uniunea Europeană. Anterior am participat și la alte eveninimente de tip Model UE, la care mereu am învățat ceva nou despre UE și instituțiile sale”, a spus Elena Gladun, una dintre participantele „Model EU Moldova”. 

sursa foto: parlament.md

Activitatea va culmina cu simularea proceselor de negociere și luare a deciziilor din UE. Model EU are loc în Săptămâna europeană a tineretului 2024, organizată de Comisia Europeană pentru a promova implicarea, participarea și cetățenia activă în rândul tinerilor.

Cu mesaje de susținere în adresa tinerilor au venit și reprezentanta Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei / GIZ Moldova, Marilena Lambertz, și secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării, Galina Rusu.

În prima zi a evenimentului, tinerii au discutat cu deputatul Eugeniu Sinchevici despre experiența sa parlamentară, dar și despre contribuția tinerilor în procesul de integrare europeană. Participanții la discuții s-au arătat interesați de inițiativele adoptate recent de legislativ în ceea ce privește tinerii, dar și de cooperarea dintre Parlamentul European și cel al R. Moldova.

Potrivit agendei, tinerii urmează să aibă întâlniri cu Președinta R. Moldova, Maia Sandu, și cu europarlamentarul Siegfried Mureșan, cu care vor discuta despre rolul tinerilor în procesul de aderare la EU. De asemenea, tinerii vor participa la ateliere de dezbateri, vor simula activitatea comisiilor permanente și a ședinței plenare a Parlamentului European.

„Model European Union” este o inițiativă de simulare a procesului de luare a deciziilor în cele mai importante instituții europene. Cei 80 de tineri care au participat au replicat modalitatea în care funcționează Parlamentul European. Inițiativa are loc pentru prima dată în R. Moldova și este organizată cu suportul financiar al Uniunii Europene și a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, în cadrul proiectului „EU4Youth: Implicarea și Abilitarea Tinerilor”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), în colaborare cu programul EU NEIGHBOURS east, Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) și Centrul de Informare al UE la Chișinău – Europe Café. Evenimentul are loc în contextul „Anului European al Competențelor”, pentru a stimula tinerii să se implice în procesul decizional.