Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministrul de Externe al României:…

Ministrul de Externe al României: R. Moldova trebuie să aspire să-și ocupe locul binemeritat între națiunile democratice și dezvoltate ale Europei

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu se află astăzi, 19 februarie, într-o vizită la Chișinău, cu ocazia acordării de către România a unui ajutor umanitar cu titlu gratuit pentru R. Moldova, constând în echipamente medicale și de protecție pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

În cadrul ceremoniei de primire a asistenței umanitară, Aurescu a declarat că singura cale către prosperitate și dezvoltare pentru R. Moldova este continuarea parcursului european. Totodată, acesta a menționat că R. Moldova trebuie să aspire să „ocupe locul binemeritat între națiunile democratice și dezvoltate ale Europei”.

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi alături de voi pentru a reafirma și consolida angajamentul României de a susține cetățenii R. Moldova. Vă asigur că România consideră R. Moldova o prioritate absolută de politică externă. Vizita mea are ca obiectiv punerea în practică a proiectelor de sprijin anunțate de președintele României, Klaus Iohannis în carul vizitei la Chișinău din luna decembrie 2020.

Suntem și ne dorim să rămânem cel mai important partener al R. Moldova și al cetățenilor ei în baza relațiilor speciale fundamentate prin comunitatea de limbă, istorie și cultură care ne leagă și pe parteneriatul strategic bilateral privind integrarea europeană a R. Moldova. Președintele România și-a exprimat susținerea fără echivoc pentru agenda reformatoare a președintei Maia Sandu. Ne bucurăm că R. Moldova este din nou un interlocutor valabil și credibil pentru partenerii săi occidentali”, a susținut minstrul român.

Aurescu a menționat că singura cale a R. Moldova către prosperitate și dezvoltare este continuarea parcursului european și implementarea completă a reformelor la care s-a angajat în cadrul Acordului de Asociere.

România va susține întotdeauna această cale atât în plan bilateral cât și în planul Uniunii Europene”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Ministrul a mai declarat că România va continua proiectele desfășurate în R. Moldova, inclusiv cele legate de interconectare „menite să aducă R. Moldova prin intermediul României mai aproape de spațiul UE.

„R. Moldova trebuie să aspire să-și ocupe locul bine meritat între națiunile democratice și dezvoltate ale Europei”, a declarat Aurescu.

Camioanele cu ajutorul umanitar acordat de România cu titlu gratuit pentru R. Moldova, constând în echipamente medicale și de protecție pentru combaterea pandemiei de COVID-19, au ajuns la Chișinău.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, la 12 februarie 2021, Hotărârea nr. 10 privind acordarea de asistență internațională cu titlu gratuit pentru R. Moldova, suplimentarea stocurilor de urgență cu produse, materiale și echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare și modificarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat, aprobată prin HCNSU nr. 9 din 11.02.2021.

România a furnizat R. Moldova cu titlu gratuit 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100.000 de măști de protecție de tip FFP3, 100.000 de combinezoane complete și 100.000 de mănuși de unică folosință, în valoare de 11.188.600 lei.