Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministerul de Externe de la…

Ministerul de Externe de la Chișinău anunță că „a luat notă” de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Rusiei

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al R. Moldova anunță că „a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012”. Documentul abrogat prevedea și „căutarea unei soluții la problema transnistreană bazată pe respectarea suveranității R. Moldova”.

MAEIE declară că R. Moldova va „analiza cu atenție conținutul noii concepții” privind politica externă a Federației Ruse îndată ce aceasta „va fi făcută publică”. În ceea ce privește abordarea R. Moldova privind reglementarea transnistreană, MAEIE spune că țara noastră „rămâne ferm atașată unui proces de reglementare pașnică a conflictului”.

„Vom analiza cu atenție conținutul noii concepții o dată ce va fi făcută publică. În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului.

De asemenea, vom continua să cerem retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor”, a declarat ofițerul de presă al MAEIE, Filip Cojocaru.

Președintele Vladimir Putin și-a anulat decretul, din 2012, cu privire la măsurile de punere în aplicare a politicii externe a Federației Ruse. Decizia a venit în aceeași zi în care a ținut un discurs, de aproape două ore, în fața oficialilor ruși în care a justificat războiul desfășurat în Ucraina.

Documentul abrogat prevedea, printre altele, și că Rusia „va continua să participe în mod activ la căutarea unei soluții la problema transnistreană bazată pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului de neutralitate al R. Moldova în determinarea statutului special al Transnistriei”.

„Pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale, am hotărât următoarele: abrogarea decretului nr. 605 din 7 mai 2012 al președintelui Federației Ruse „cu privire la măsurile de punere în aplicare a politicii externe a Federației Ruse””, se menționează în decretul semnat marți, 21 februarie.

La începutul lunii februarie, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a anunțat că un concept actualizat al politicii externe a Rusiei va fi publicat în viitorul apropiat.

DOC Vladimir Putin a abrogat un decret privind politica externă a Rusiei. Documentul prevedea și „căutarea unei soluții la problema transnistreană bazată pe respectarea suveranității R. Moldova”