Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Migrația candidaților: 2015 vs 2019

Migrația candidaților: 2015 vs 2019

În cei patru ani scurși de la alegerile locale din 2015, zeci de candidați la funcțiile de primari în localitățile R. Moldova și-au schimbat apartenența politică. Unii au „migrat” spre partidele aflate la guvernare, iar alții au devenit, chiar în ajunul alegerilor din 20 octombrie 2019, candidați independenți. Vedeți în infograficul de mai jos „traseul politic” al candidaților din centrele raionale și din localitățile care intră în componența municipiului Chișinău.

Veaceslav Berbeca, politolog:

Despre „migrația” candidaților: „Este, în primul rând, o trăsătură a culturii politice din R. Moldova, noi nu suntem o democrație în sensul teoretic al cuvântului. Suntem un stat aflat într-o perioadă de tranziție unde partidele nu sunt puternic instituționalizate, dar sunt puternic personalizate, adică depind foarte mult de felul în care este privit liderul partidului de către cetățeni. Primarii noștri se adaptează la conjunctura politică din țară. În cazul în care apare un partid și un lider politic puternic, atunci ei se aliază cu acesta. O altă explicație foarte importantă ține de lipsa descentralizării financiare a administrației publice locale. Aceste primării sunt foarte mult dependente de alocațiile financiare de la guvern. Dacă te dai bine cu guvernul – vei avea bani și proiecte, dacă nu – n-o să ai bani. Din această cauză primarii sau candidații sunt nevoiți să facă echilibristică politică pentru a reuși să obțină proiecte de dezvoltare în localitate. De vină sunt autoritățile centrale, guvernul, fiindcă nu au stabilit niște reguli clare de finanțare a diferitor proiecte locale. Acum finanțarea foarte mult depinde de culoarea politică a primăriilor”. 

Despre candidații partinici la alegerile din 2015, deveniți „independenți” în 2019: „La ultimele alegeri locale, din 2015, ⅓ din primari erau ai PLDM-ului și ⅓ ai PDM-ului. Atunci și PDM și PLDM erau la putere și foarte mulți primari s-au aliat lor. În momentul în care PLDM-ul a început să nu mai conteze, acești oameni au trecut la partidul de la putere sau la partidele care aveau șanse să ajungă la putere. Mulți au aderat la PDM pentru că democrații au condus practic de unii singuri statul timp de trei ani, iar alții spun că ar fi fost șantajați, intimidați cu dosare ca să se alăture PDM. Acum PDM nu mai este la guvernare, despre ei se vorbesc foarte multe lucruri care nu sunt pe placul societății, pun într-o lumină proastă PDM-ul și atunci candidații la alegerile locale zic că e mai bine să se dea independenți, ca să nu fie criticați prea mult. Ei nu vor să-și lege numele de niște partide care sunt privite circumspect de către alegători sau care nu mai contează în politica de la noi”.

Despre absența candidaților PDM în mai multe suburbii ale capitalei: „Întotdeauna PDM a avut rezultate proaste în suburbiile Chișinăului și, dacă nu mă înșeală memoria, în 2015 nu au avut nicio primărie. Cei din Chișinău au fost cei care s-au lăsat cel mai puțin manipulați de către PDM cât acesta a fost la putere și asta s-a văzut și la alegerile parlamentare din februarie. Dar asta nu înseamnă că ei nu ar fi trebuit să aibă candidați. Pentru mine e ciudat că un partid puternic, așa cum se consideră PDM, nu a găsit candidați în suburbii, pentru că astfel din start îți diminuezi și șansele de a obține un scor bun pentru Consiliul Municipal Chișinău. În mod normal un partid puternic ar fi trebuit să aibă candidați în toate suburbiile capitalei”.

Despre lipsa candidaților partidelor pro-europene în majoritatea localităților din UTA Găgăuzia:Normal ar fi ca un partid de guvernare, care se vrea puternic, să aibă candidați peste tot. Dar aici am putea avea câteva explicații. Cea de bază e că au considerat probabil că nu au nicio șansă în Găgăuzia pentru că acolo câștigă cei care sunt apropiați de Dodon și nu au mai vrut să cheltuie energie și resurse. O altă explicație pe care o văd eu e că partidele, chiar și cele din Blocul ACUM, aflat la guvernare, nu sunt suficient reprezentate teritorial, organizațiile lor teritoriale sunt slabe. Dar, vorbind despre Găgăuzia, trebuie să spunem ea este foarte mult orientată spre Rusia și partidul care vine și spune că „noi suntem cu Rusia” acela are cele mai multe șanse de a câștiga”.