Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții…

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii care vor efectua un stagiu de practică în instituțiile medicale activate pentru pacienții cu Covid-19 vor beneficia de bursă

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii înmatriculați la studii în învățământul superior, profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic din contul bugetului de stat, precum și în bază de contract de studii cu taxă, care vor efectua pe parcursul anului 2020 un stagiu de practică în instituțiile medico-sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID-19, vor beneficia în anul de studii 2020-2021 de bursă de stagiu de practică. Un Proiect de lege în acest sens a fost aprobat vineri, 3 iulie, de către Guvern.

Principalele prevederi ale proiectului:

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii înmatriculați la studii
în învățământul superior, profesional tehnic postsecundar și postsecundar
nonterțiar medical și farmaceutic din contul bugetului de stat, precum și în bază de contract de studii cu taxă, care vor efectua pe parcursul anului 2020 un stagiu de practică în instituțiile medico-sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID-19, beneficiază pentru anul de studii 2020-2021 de bursă de stagiu de practică în cuantumurile bănești stabilite de Guvern, conform anexei la prezenta hotărâre. Bursa de stagiu de practică se va acorda inclusiv pentru anul de studii 2021-2022, în cazul în care persoana, pe parcursul anului 2021, va efectua un stagiu de practică în condiții similare.

Termenul necesar pentru efectuarea stagiului de practică în instituțiile
medico-sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID-19 este de trei luni pentru medicii și farmaciștii rezidenți, precum și pentru studenții din învățământul superior medical și farmaceutic. În cazul elevilor înmatriculați în anul cinci de studii în învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic, termenul necesar pentru efectuarea stagiului de practică este de două luni. Elevii anilor I-IV din învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic, care nu sunt încadrați în practica ce precedă probele de absolvire, pot fi încadrați în acțiuni de voluntariat, la solicitare, în instituțiile medico-sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID-19, cu acordarea bursei de stagiu de practică în condiții similare.

Вursеlе de stagiu de practică se fixează o dată pe an, pentru efectuarea
stagiului de practică în instituțiile medico-sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID-19. Persoanele care vor beneficia de burse de stagiu de practică pot beneficia concomitent de tipuri de burse finanțate din bugetul de stat stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 1009/2006 cu privire la cuantumurile burselor, altor forme de ajutoare sociale pentru studenții din instituțiile de învățământ superior, elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterţiar, profesional tehnic secundar şi persoanele care studiază în învățământul postuniversitar (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr. 142-145 art. 1092), cu modificările ulterioare, în cazul în care vor întruni condițiile pentru acordarea tipurilor de burse respective.

Cuantumurile burselor de stagiu de practică pentru medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii înmatriculați în învățământul superior, profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic:

Proiectul integral: