Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu a reconfirmat sprijinul…

Maia Sandu a reconfirmat sprijinul R. Moldova pentru investigarea atrocităților Rusiei în Ucraina

Sursa foto: president.gov.ua

Șefa statului Maia Sandu a participat marți, 9 mai, alături de reprezentanții mai multor state și instituții europene, la Summitul online al Grupului de bază privind înființarea Tribunalului Special pentru crimele agresiunii ruse în Ucraina. Potrivit instituției prezidențiale, Maia Sandu a subliniat că „abuzurile comise de Rusia împotriva umanității „nu vor rămâne nepedepsite” și că țara noastră „va continua să susțină Ucraina în lupta sa împotriva agresorilor”

„În adresarea sa, Președinta Maia Sandu a subliniat că abuzurile comise de Rusia, atacurile împotriva civililor, violența, crimele de război și crimele împotriva umanității nu vor rămâne nepedepsite. La fel, Președinta a subliniat că susținem Planul de Pace propus de Președintele Volodimir Zelenski. R. Moldova va continua să susțină Ucraina în lupta sa împotriva agresorilor și va fi alături pentru pace, securitate și democrație în lume”, anunță administrația prezidențială de la Chișinău.

Potrivit ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, 37 de țări și-au anunțat sprijinul pentru crearea unui tribunal special pentru investigarea atrocităților Rusiei în Ucraina.

La un an de la retragerea trupelor rusești din orașul Bucea, președinta Maia Sandu a declarat, la Summitul Bucea 2023 din 31 martie, că R. Moldova „rămâne fermă în condamnarea agresiunii Rusiei” în Ucraina.

„Credem în victoria Ucrainei în această luptă nedreaptă pentru existența ca stat, ca națiune, cu restabilirea completă a integrității teritoriale a țării dumneavoastră. Și cerem dreptate. Fără dreptate, nu poate exista niciodată pace”, a declarat Maia Sandu la Summitul Bucea 2023.

Micile orașe din nord-vestul Kievului au devenit unele dintre epicentrele distrugerilor încă din primele zile ale războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. După retragerea trupelor ruse din Bucea, la sfârșit de martie și început de aprilie 2022, în spațiul public au apărut imagini video care au șocat comunitatea internațională.

De-a lungul străzilor au fost descoperite cadavre ale civililor ucraineni, cei mai mulți dintre ei împușcați în zona capului. Civili ucraineni morți, cu mâinile legate la spate, au fost descoperiți aruncați în gropi comune săpate la periferiile orașului. Au fost descoperite și camere de tortură improvizate, unde zăceau corpurile neînsuflețite ale unor civili. Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei este la 440-a zi.