Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mai aproape de Șor. Igor…

Mai aproape de Șor. Igor Dodon s-a întâlnit cu bașcana Evghenia Guțul, cu care a discutat despre „unirea eforturilor”

Liderul socialiștilor, fostul președinte Igor Dodon, s-a întâlnit cu bașcana regiunii autonome găgăuze, Evghenia Guțul. Cei doi au criticat guvernarea PAS, pe care au acuzat-o că ar face presiuni asupra Comratului.

Dodon a precizat că întrevederea a avut loc la solicitarea bașcanei. De altfel, în cadrul unei transmisiuni live pe care a avut-o în dimineața zilei de vineri, 29 martie, Dodon a spus că a acceptat invitația bașcanei de a se întâlni.

Igor Dodon a scris pe Facebook despre faptul că a discutat cu Eghenia Guțul despre ceea ce el numește „relațiile tensionate dintre autoritățile centrale și conducerea autonomiei”, în ultimii 3 ani.

După venirea la putere a actualului președinte al țării și a partidului său, dialogul, atât cu fostul șef al Comitetului Executiv al Găgăuziei, cât și cu cel actual, a fost practic blocat. Consider inacceptabilă presiunea conducerii moldovenești asupra autonomiei atât din punct de vedere politic, cât și economic”, a scris Dodon.

La rândul ei, Guțul a scris despre „presiunea tot mai mare pe care Maia Sandu și partidul de guvernământ o exercită asupra opoziției și asupra autonomiei găgăuze”.



Forțele de opoziție vor avea șansa să câștige următoarele alegeri prezidențiale și parlamentare numai dacă vor reuși să depășească contradicțiile și nemulțumirile acumulate și să își unească eforturile”, a menționat bașcana.

Evghenia Guțul a avut recent o vizită în Federația Rusă, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin, iar la revenire a declarat că vrea să aibă discuții cu Vladimir Voronin, cu Igor Dodon și cu reprezentanții Partidului „Renaștere”, formațiune apropiată lui Ilan Șor. Guțul a avut anterior o întrevedere cu liderul comuniștilor, Vladimir Voronin.

Evghenia Guțul a fost aleasă guvernatoare a regiunii autonome găgăuze, la 14 mai 2023, fiind candidată a Partidului Șor, care ulterior a fost declarat neconstituțional.

La 5 martie 2024, Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a atenționat asupra unui „nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influenţă”. El a declarat că Moscova susține mai mulți actori politici „aflați sub control direct sau indirect al Federației Ruse”, că intenționează să creeze mai multe crize social-politice și că execută un „atac informațional de amploare pentru a amplifica efectul psihologic al crizelor”.

Scopul acestor acțiuni ar fi, potrivit SIS, de „compromitere a vectorului de integrare europeană, imixtiune în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului, precum și accedere a partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse în Parlamentul Republicii Moldova”.