Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ PAS: Dodon pregătește fraudarea…

LIVE PAS: Dodon pregătește fraudarea alegerilor

Reprezentanții PAS susțin că președintele R. Moldova, Igor Dodon, pregătește fraudarea alegerilor prezidențiale din această toamnă. Potrivit lor, dovada ar fi modificările la Codul electoral.

Deputatul Sergiu Litvinenco propune consultarea suplimentară a societății civile asupra modificărilor la Codul electoral, adăugând că dacă proiectul va fi votat, acesta va fi contestat la Curtea Constituțională.

Secretarul general al PAS, Andrei Spînu, a declarat că socialiștii le propun bani din bugetul de stat primarilor care vor aduce mai multe voturi în favoarea lui Dodon. De asemenea, acesta a acuzat PSRM că are acces la datele personale ale cetățenilor.

„Tot mai mulți primari și membri PAS ne spun că Dodon și partidul său folosesc resursele administrative pentru a cumpăra voturi. Suntem abia în luna iulie, încă nici nu a început campania electorală dar ei deja se ocupă cu lucruri ilegale. Am să mă refer la 2 cele mai grave dintre acestea:

1. Socialiștii promit bani din bugetul de stat primarilor care vor face campanie pentru Dodon și care vor aduce un număr de voturi stabilit. Un exemplu simplu este: unui primar al unei localități mici i s-au promis 3 milioane de lei pe contul primăriei dacă la alegeri acesta va face campanie pentru Dodon și va asigura 500 de voturi. Adică, Dodon plătește 6000 de lei pentru 1 vot și, atenție, nu din banii lui, dar din banii oamenilor! Acest lucru este inacceptabil. Banii din bugetul de stat nu sunt banii lui Dodon, nu sunt banii PSRM-ului. Banii din bugetul de stat trebuie să fie alocați în funcție de necesități și nu de cine și cum va face campanie pentru Dodon. Vom sesiza procuratura pe toate cazurile de acest tip dacă acest lucru nu se va opri. Am și un mesaj către primari – aveți răbdare, ați văzut că dictatorii cad, iar oamenii sunt mai puternici, fiți demni pentru localitatea voastră, nu vă lăsați amăgiți de un personaj care își ia salariul în sacoșă. Dodon a demonstrat de-a lungul timpului că minte cu nerușinare, că una spune azi și cu totul alta mâine, că nu-și onorează promisiunile și că cuvântul său este gol. Feriți-vă de aceste jocuri. Primarii și aleșii locali sunt baza democrației unei țări și de dvs depinde că vocea localității pe care o reprezentați să nu fie falsificată, ca la nivel local să aibă loc un proces electoral corect și nu unul cumpărat din impozitele plătite de oamenii acestei țări.

2. Primim informații că Dodon și reprezentanții PSRM fură datele personale ale oamenilor de la instituțiile de stat și le folosesc în scopuri de partid, și anume mă refer la bazele de date de la Agenția de Servicii Publice (ASP), Acest lucru a fost comunicat echipei noastre de către mai mulți locuitori ai capitalei Chișinău. Grupuri de voluntari ai PSRM, în mod special în zilele de sâmbătă și duminică, merg pe la ușile oamenilor și sub forma unor sondaje testează preferințele electorale ale oamenilor. Menționez că timp de 3 luni cât am fost secretar general în guvernul Sandu, am oprit toate încercările socialiștilor de a-și pune oameni în instituția respectivă, care erau foarte insistenți. Acum este evident de ce. Este ilegal ce fac aceste grupuri de socialiști. De aceea, sesizați imediat poliția atunci când socialiștii vă sună la ușă știindu-vă datele personale. De asemenea, vreau sa atenționez angajații de la ASP – utilizarea bazelor de date în interes electoral fără respectarea normelor legale se pedepsește. Orice furt lasă urme mai ales în domeniul tehnologiilor informaționale”, a declarat Spînu.

Potrivit Maiei Sandu, Guvernul este instrumentul principal de fraudare.

„Unii din acest guvern, cu pistolul la tâmplă, strâng bani de la agenții economici pentru finanțarea campaniei lui Dodon, Voicu se ocupă de urmărirea opoziției, ministerul protecției sociale face cadouri ajutoarele sociale în schimbul promisiunilor de a-l vota pe Dodon”, susține lidera PAS.