Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Kozak vine în Moldova: Reprezentantul…

Kozak vine în Moldova: Reprezentantul special al lui Putin va întrerpinde o vizită la Chișinău

Foto: kremlin.ru

La începutul săptămânii viitoare, la Chișinău va veni reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak. Despre aceasta, a anunţat Igor Dodoin pe Facebook.

Șeful statului, Igor Dodon a avut o întrevedere cu președintele rus, Vladimir Putin. Potrivit lui Dodon, acesta a discutat cu președintele rus situația curentă a relațiilor bilaterale și a anunțat că pleacă la Sankt Petersburg săptămâna viitoare.

„Am acceptat invitația liderului rus de a participa la Forumul Economic Internațional care va avea loc săptămâna viitoare, la Sankt Petersburg. De asemenea, am convenit cu Vladimir Putin că la începutul săptămînii viitoare, la invitația mea, va veni la Chișinău reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak, cu care vom discuta întregul spectru al raporturilor bilaterale”, a scris Dodon pe pagina sa de facebook.

Președintele rus, Vladimir Putin, l-a numit pe vicepremierul Dmitri Kozak drept reprezentant special al său pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu R. Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat la șeful de la Kremlin la 12 iulie 2018.

Numele lui Dmitri Kozak este legat de planul de reglementare a conflictului transnistrean, din 2003, cunoscut drept „Memorandumul Kozak” sau „Planul Kozak”. Planul viza constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric și staționarea trupelor rusești pe teritoriul R. Moldova pentru încă 20 de ani (până în 2023). Planul Kozak stipula că viitoarea federație va avea un parlament bicameral: Camera reprezentanților (cu 71 de deputaţi) şi Senatul (cu 26 de senatori, dintre care 13 reprezentanți ai Republicii Moldova, 9 ai Transnistriei şi 4 ai Găgăuziei).

Se propunea ca limba de stat să fie „moldoveneasca, iar limba oficială pe întreg teritoriul republicii federative – limba rusă”, fără a se preciza care este diferența dintre limba de stat şi limba oficială. Semnarea „Memorandumului Kozak” urma să aibă loc la Chișinău, iar la eveniment urma să participe Vladimir Putin.

În perioada 28 – 29 mai, președintele Igor Dodon se află într-o vizită de lucru în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan. Șeful statului a participat la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Euroasiatice.