Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Judecătorii şi procurorii aleşi: mai…

Judecătorii şi procurorii aleşi: mai buni sau mai răi?

„Comisarii de poliţie, judecătorii şi procurorii de circumscripţie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi cei ai Consiliului Superior al Procurorilor să fie aleşi prin vot direct de către cetăţeni” (Din proiectul de modificare a Constituţiei, anunţat de PCRM)

Vor fi poliţia şi justiţia mai independente politic? Vom avea mai puţină corupţie şi mai multă ordine şi dreptate?

Sergiu Mocanu, Mişcarea Antimafie

În primul rând, ideea nu le aparţine comuniştilor, comuniştii au împrumutat-o şi vor sa-şi dreagă imaginea cu ea. În al doilea rând, această iniţiativă nu schimbă nimic în cazul R. Moldova. Ceea ce propun comuniştii e bine pentru democraţiile avansate, şi nu pentru un stat încremenit în tiparele ideologice ale anilor ‘80, care nu poate evada din imperiul secerii şi ciocanului. În R. Moldova, plină de sărăcie şi disperare, lumea nu se poate descurca ce-i cu alegerea deputaţilor, dar în domenii ca justiţia, procuratura, poliţia, cu atât mai mult. Comuniştii sunt rupţi de realitate. PCRM este în criză de idei şi de imagine, şi băieţandrii ăştia din jurul lu Voronin îi îndrugă moşului poveşti cu cai verzi pe pereţi şi cred că, în felul acesta, vor putea menţine partidul pe linia de plutire. Este un exerciţiu de piar pentru PCRM, nimic mai mult.

Petru Muntean, avocat

Chestia asta cu alegerea judecătorilor şi a procurorilor a fost la sovietici, eu am şi apucat să fiu judecător ales. Toate erau un joc. Într-o democraţie, însă, nu moda este importantă, ci legea. Am impresia că băieţii aceştia, care s-au aciuat pe lângă Voronin, au umblat la şcoală fără cărţi şi fără caiete. Ce înseamnă să-i aleagă cetăţenii pe comisarii de poliţie, dacă ei sunt parte a puterii executive? Vom putea avea mai multă ordine? Mai puţină corupţie? Sau anarhie totală, într-o societate coruptă până în măduva oaselor. Să ne închipuim ce se poate întâmpla, dacă comisarii, fiind aleşi, vor şti că nu pot fi revocaţi decât de către alegători. Mai ales că poliţia mai e şi înarmată. Lucrurile ar putea ieşi de sub control. Iniţiativa comuniştilot ar complica lucrurile şi mai mult. R. Moldova numai asta îi mai lipseşte azi.

Maria Sarabaş, artistă

Nu cred şi nici nu văd cum ar fi posibil. Cum să laşi pe seama oamenilor alegerea unui comisar, judecător de raion sau procuror? Ce poate şti lumea despre ei? Ce folos că noi ne alegem deputaţii? În campania electorală îs unii, după alegeri – alţii. La noi lucrurile sunt prea putrede, ca să mergem pe modele democratice occidentale. La noi toate se vând şi toate se cumpără. Credeţi că dacă va fi să aleagă lumea juecătorii, procurorii ori comisarii, ei vor fi de capul lor? Oricum, vor avea fiecare câte un partid în spate. Eu sunt foarte sceptică, la acest subiect. Nu cred că, în viitorul apropiat, se va schimba ceva în bine în R. Moldova. Poate dacă ar avea societatea civilă mai mult drept de control asupra instituţiilor statului. Dar nu li se prea dă acest drept, iar cei care îl obţin sunt prea bine selectaţi.

Valentin Dolganiuc, analist politic

Problema nu e în procedură, dar în calitatea morală a celor care ajung în aceste funcţii, deşi, buba cred că e în altă parte. Ce folos că s-a schimbat procedura de alegere a Procurorului General? Până la urmă, funcţia, dacă nu a fost câştigată, a fost cumpărată. Sau, cine le încurcă azi judecătorilor să fie independenţi politic, dacă ei au fost aleşi pe viaţă? Au imunitate, de ce să se teamă să fie de partea legii şi nu a puterii? Unii nu au curaj, alţii sunt cu „coada” prea lungă. Nu cred că, dacă vor fi aleşi de către cetăţeni, vor fi altfel. Primul lucru pe care-l vor face — îşi vor căuta „adăpost” politic. Pentru că la noi s-a creat deja o tradiţie în acest sens şi cei care vin în aceste funcţii o fac pentru bani şi au nevoie să fie sub partide… Există, această practică a alegerii, în SUA, dar America şi R. Moldova sunt două lumi diferite.