Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Încă trei participanți la referendumul…

Încă trei participanți la referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019, înregistrați de CEC

Foto: ntv.md

În cadrul ședinței din 26 ianuarie, curent, Comisia Electorală Centrală a înregistrat alți trei participanți la referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.

  • Partidul Politic „Democrația Acasă”– cu opțiunea „CONTRA”;
  • Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда” cu următoarele opțiuni: „PENTRU” la întrebarea: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „CONTRA” la întrebarea: „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?”;
  • Partidul Politic „VOINȚA POPORULUI” – cu opțiunea „CONTRA.

Totodată, Comisia a refuzat înregistrarea în calitate de participant la referendum a Partidului Politic „Casa Noastră – Moldova”.

Astfel, până în prezent CEC a înregistrat cinci partide politice. Primii doi participanți la referendumul din 24 februarie 2019 au fost înregistrați de CEC la ședința din 28 decembrie. Este vorba despre Partidul Democrat din Moldova – cu opțiunea „PENTRU” și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova – cu opțiunea „CONTRA”.

La 24 februarie, în aceeași zi în care au loc alegeri parlamentare, cetățenii vor fi solicitați să răspundă, cu opțiunile „pentru” sau „contra”, la două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului de deputați din Parlament de la 101 la 61?”  și „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputați din funcție dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?” .

Plebiscitul, organizat la inițiativa PDM, este unul consultativ. Respectiv, dacă rezultatele acestuia vor fi pozitive, următorul Parlamentul va putea modifica Constituția în conformitate cu decizia poporului. Totodată, potrivit legislației, Parlamentul nu este obligat să modifice Legea Supremă.

Pentru participanții la referendum campania electorală începe din momentul înregistrării acestora de către autoritatea electorală. Pentru organizarea plebiscitului au fost alocate peste zece milioane de lei.

Referendumul, anunțat de la tribuna PDM pe 13 noiembrie de Vladimir Plahotniuc, a devenit realizabil în mai puțin de două săptămâni, prin intermediul unui amendament „ascuns”.