Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   În Rusia - cu patentă,…

În Rusia – cu patentă, în Europa – fără vize. Ce alegem?

Din mai 2014, cetăţenii R. Moldova vor călători în Europa fără vize, iar pentru a ajunge în Rusia, vor trebui să-şi documenteze în scris plecarea. Pentru a obţine un loc de muncă în Rusia, solicitanţii vor fi obligaţi să susţină examene la limba şi la istoria Rusiei, dar şi să facă dovada unei patente contra unei taxe de 30 USD. 


 

Alexandra-CanAlexandra Cann, director „Artima”

Să alegem ce-i mai bine. Deschiderea Europei pentru R. Moldova e o alternativă, o mare şansă. Înţeleg că lumea de la noi, mai ales cei care nu au avut posibilitatea să aleagă altceva decât Federaţia Rusă, s-a obişnuit cu Rusia, care e o lume certată cu legea, mai puţin stabilă şi cu numeroase riscuri. E bine ca moldovenii să poată vedea şi altfel de lume, altfel de standarde de viaţă, să ajungă liber în Europa, dar şi să poată reveni liber acasă, oricând vor dori să-şi vadă copiii, părinţii şi, desigur, să poată învăţa nişte lucruri care să le prindă bine în Moldova.

anatol-croitoruAnatol Croitoru, combatant la Nistru

Pentru cei care au luptat la Nistru, alegerea nu poate fi decât Europa. şi nu doar pentru noi. şi nu doar pentru moldoveni. Avem şi în stânga Nistrului, ca şi în dreapta, ruşi care vor în Europa, pentru că lumea s-a săturat de baricade şi de politică. Rusia ne-a băgat în război şi a făcut din noi ostaticii politcii ei. Dacă vom avea liber la vize pentru Europa, lumea va vedea unde e mai bine şi va decide singură ce să aleagă. Noi nu alegem între Rusia şi UE, noi alegem între bine şi mai puţin bine, între lege şi samavolnicie, între banditism şi siguranţă, între garanţii sociale şi lipsa de garanţii. Rusia mai are mult până a deveni un model pentru noi.

Viorica-Olaru-CemortanViorica Olaru-Cemârtan, colaborator OIM

De la Rusia am preluat tot ce puteam prelua – bine şi nu doar bine. De mult era cazul să avem această deschidere către Europa. Diferenţele dintre UE şi Rusia sunt mari. E adevărat, anumită lume s-a obişnuit cu Rusia şi nu e simplu să lupţi cu obişnuinţele, dar noi trebuie să ne familiarizăm şi cu altfel de lume, alt stil de viaţă, să preluăm din bunele practici ale acestei lumi, să ne modernizăm, să progresăm… Eliminarea vizelor pentru UE nu trebuie să însemne excluderea circulaţiei spre Rusia. Moscova se răzbună pentru că vrem în UE şi nu în Uniunea Vamală. Noi, însă, nu trebuie să ne simţim victime ale acestei politici.

Ion-DronIon Dron, preşedinte CMAP

Loc pentru alegere nu prea rămâne. Patenta este o interdicţie mai ascunsă la un loc de muncă în Rusia. Dar nici eliminarea vizelor pentru Europa nu presupune libertăţi de angajare. Şi nici nu asta trebuie să fie prioritar pentru noi. Interesul nostru ar trebui să fie crearea condiţiilor în care Europa să poată investi masiv în R. Moldova, ca să avem locuri de muncă acasă. În UE trebuie să mergem în interes de afaceri, după experienţă, în călătorii, în vizite la părinţi sau părinţii la copii, mai ales că există această problemă a relaţiilor părinţi-copii. Cât despre patentă, nu cred că asta ar avantaja Rusia. Moscova a mai încercat să restricţioneze importurile de vinuri din Moldova şi a dat-o în bară. Cu cât mai complicat spre Rusia, cu atât mai repede spre Europa.

Valentin-DolganiucValentin Dolganiuc, analist politic

Patentele şi examenele impuse de Rusia sunt politică şi şantaj. Rusia vrea să provoace nemulţumirea migranţilor moldoveni, ca să-i poată folosi electoral în alegerile din toamnă, după care s-ar putea să scoată restricţiile şi să fie „bună” cu Moldova. Asta-i Rusia. UE e altceva. Cei care aleg Europa nu caută doar un loc de muncă, dar şi alte standarde de viaţă. Anularea vizelor pentru UE nu cred să însemne un nou exod. Cine a avut de plecat în Europa, a plecat. Acum e important să putem călători, vedea, învăţa, stabili relaţii şi împrumuta modele europene, ca să ajungem în rând cu Europa la noi acasă. Din Rusia nu avem ce aduce, din Europa – da.