Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   În 2019 băncile din R.…

În 2019 băncile din R. Moldova ar fi eliberat în numerar milioane din conturile unor persoane expuse politic

Pe parcursul anului 2019, instituțiile financiar-bancare din R. Moldova ar fi eliberat din conturile persoanelor expuse politic sau din anturajul acestora milioane de lei, dolari sau euro. Cel puțin, asta susține deputata fracțiunii Platforma DA, Inga Grigoriu.

Parlamentara spune că a obținut informații noi despre anumite tranzacții efectuate de instituțiile financiar-bancare pe parcursul anului 2019. În context Grigoriu le-a solicitat informații suplimentare Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, cât și Băncii Naționale a Moldovei.

„În cadrul activității de lucru al Comisiei parlamentare de anchetă, denumită generic Laundromat, am obținut informații, conform cărora, în perioada anului 2019, instituțiile financiar-bancare din Republica Moldova au eliberat din conturile persoanelor expuse politic sau din anturajul acestora în numerar, sume în proporții colosale, de ordinul sutelor de milioane de lei/dolari/euro. Mă refer la persoane precum Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și alții de acest gen, cât și alte persoane din anturajul lor.Solicit Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, cât și BNM informații la acest subiect”, anunță Inga Grigoriu.

La finele lunii noiembrie 2020, prin vot unanim, Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea  tuturor circumstanțelor care au dus la ,,spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova.

Potrivit proiectului, Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile și va audia părţile şi persoanele implicate. În termen de 120 de zile, va prezenta Parlamentului, raportul cu privire la elucidarea circumstanțelor de fapt şi de drept privind spălarea banilor murdari în proporție deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, începând cu anul 2010.