Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ion Chicu cere votul de…

Ion Chicu cere votul de încredere al Parlamentului pentru învestirea Guvernului

Ion Chicu, desemnat ieri, 13 noiembrie, de președintele R. Moldova, Igor Dodon, în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, cere astăzi, 14 noiembrie, votul de încredere al Parlamentului de la Chișinău pentru învestirea noului Guvern.

Urmărește Ziarul de Gardă pe Telegram

O cerere în acest sens a fost introdusă pe ordinea de zi a ședinței plenare de astăzi.

Astfel, în 16 ore de la desemnarea lui Chicu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, acesta a selectat candidații pentru fotoliile de miniștri și a întocmit programul de guvernare. Asta deși, candidatul desemnat avea 17 zile la dispoziție pentru a prezenta lista de miniștri și programul de activitate.

După acceptarea propunerii de a introduce cererea lui Chicu pe agendă, candidatul desemnat a mers să discute, separat, cu membrii fracțiunilor parlamentare.

De la ora 10:20, cererea candidatului desemnat la funcția de prim-ministru va fi examinată de deputați.

Cronologia evenimentelor, de astăzi, 14 noiembrie, din Parlamentul de la Chișinău o găsiți aici

Miercuri, 13 noiembrie, după consultările cu fracțiunile parlamentare, președintele R. Moldova, Igor Dodon, l-a desemnat pe consilierul prezidențial în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, Ion Chicu, candidat la funcția de prim-ministru.

Decizia vine după ce, în cadrul consultărilor, membrii blocului ACUM au declarat ca fracțiunea lor nu va înainta și nu va accepta o altă candidatură la funcția de prim-ministru decât ce a liderului PAS, Maia Sandu.

Democrații au declarat că nu vor face nicio coliție de guvernare cu niciun partid, însă ar putea susține candidatura înaintată de Dodon la funcția de prim-ministru, doar dacă aceasta va include în programul de guvernare proiecte sociale propuse de PDM.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis marți, 12 noiembrie. Moțiunea de cenzură depusă de socialiști a trecut de Parlamentul de la Chișinău cu voturile democraților. În total, au votat 63 de deputați din PSRM și PD.