Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ilan Șor: Principalul beneficiar din…

Ilan Șor: Principalul beneficiar din cele 13,3 miliarde de lei au fost băncile ce aparțin lui Platon

„Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” au fost lichidate în interesul lui Veaceslav Platon, care intenționa să instituie monopolul pe piața financiar-bancară a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de către Ilan Șor, într-o conferință de presă, prin Skype. Fostul primar de Orhei a mai adăugat că rolul lui Vlad Plahotniuc în furtul miliardului „sunt doar niște presupuneri”, iar implicarea lui Platon în aceste scheme „poate fi dovedită juridic”.

„Eu v-am povestit adevărul. Eu am menționat numele acelor persoane care au participat în procesul devalizării sistemului bancar, iar acest lucru poate fi dovedit juridic. Să aduc învinuiri ca și ceilalți sau că îi convine lui Dodon, eu nu o voi face. Toată informația pe care v-am dat-o poate fi confirmată juridic și anume că șefia BNM a semnat acordul de a aloca suma de 13,3 mil. de lei în calitate de garanție de stat, fără cererea celor trei bănci, repet, fără cerere. Principalul beneficiar din cele 13,3 mil. de lei au fost băncile ce aparțin lui Platon. Iar ceea ce mă întrebați dvs. este o simplă presupunere”, a răspuns Ilan Șor la întrebarea Ziarului de Gardă dacă fostul lider PDM a jucat vreun rol în jaful bancar.

Întrebat dacă a participat la întrevederea din Israel între un grup de deputați democrați, în frunte cu Andrian Candu și Sergiu Sîrbu cu omul de afaceri Nathaniel Rothschild, cel care a gestionat, pentru puțin timp, Aeroportul Internațional Chișinău, fostul edil de Orhei a negat întrucât spune că nu se află în Israel.

„Desigur că nu am fost prezent. Dacă eram în Israel, în fotografie stăteam alături de Rothschild, deoarece noi ne cunoaștem”, a mai adăugat Șor.

Întrebat unde se află, Șor a evitat să ofere un răspuns exact. „Noaptea sunt în coșmarurile lui Dodon, iar ziua sunt alături de cetățeni”, a spus Șor, încercând să convingă audiența că nu a părăsit hotarele R.Moldova.