Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   GUAM, încă un pod spre…

GUAM, încă un pod spre UE

495-guamChişinăul a găzduit, timp de două zile, 10 şi 11 noiembrie, cea de-a 7-a Reuniune a Adunării Parlamentare a GUAM (Organizaţie Regională pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică). Precizăm că R. Moldova deţine preşedinţia GUAM pentru 2014, după care mandatul va trece la Ucrraina. Potrivit comunicatelor oficiale. evenimentul de la Chişinău a reunit delegaţi din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Estonia, Letonia, Lituania şi R. Moldova, alături de oficiali ai Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, Adunării Parlamentare a Statelor Baltice, Adunării Parlamentare a Ţărilor Vorbitoare de Limbi Turcice şi ai Grupului Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria). Lucrările summitului au demarat cu o declaraţie comună de condamnare a conflictelor armate pe teritoriul statelor-membre GUAM (R. Moldova, Ucraina, Azerbaidjan şi Georgia).

În cuvântul său de salut, adresat delegaţilor, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a remarcat faptul că, deşi 2014 s-a dovedit a fi un an complicat pentru pacea şi securitatea regională, cu provocări deschise – de la războiae comerciale şi embargouri umanitare până la conflicte militare active, destinul acestui an va rămâne unul crucial. Toate statele membre GUAM, care sunt şi membre ale Parteneriatului Estic, au reuşit să treacă la un nivel fără precedent al dialogului cu UE. „Avem similitudini în trecutul nostru şi sunt convins că putem împărtăşi şi un viitor european comun… R. Moldova nu va renunţa la idealul său european, iar autorităţile vor face tot posibilul să menţină integrarea europeană drept o prioritate a agendei sale externe, astfel încât beneficiile Acordului de Asociere cu UE să fie resimţite cât mai repede şi de către toţi cetăţenii republicii, inclusiv de cei din stânga Nistrului”, a declarat Corman.

Principalele subiecte discutate în cadrul reuniunii au vizat cooperarea interparlamentară între statele GUAM, conflictele existente pe teritoriul GUAM, impactul lor asupra stabilităţii la nivel regional şi internaţional, precum şi eforturile comune în soluţionarea lor, cooperarea dintre GUAM şi UE, procesul de integrare europeană în statele GUAM şi cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic, perspectivele colaborării comercial-economice între statele membre GUAM, asigurarea securităţii energetice şi informaţionale în regiune, guvernarea electronică, dezvoltarea turismului şi combaterea crimei organizate.

NOTĂ ZdG: GUAM este o organizaţie regională din 4 state-membre, denumirea căreia provine de la iniţialele acestor state: Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi R. Moldova. A fost fondată în 1997. Cartierul General al organizaţiei este la Kiev. Din 1999, denumirea organizaţiei trece din GUAM în GUUAM, odată cu aderarea la ea a Uzbekistanului, însă, în 2005, sub presiunea Rusiei, Taşkentul renunţă la proiect. În perioada guvernării comuniste, R. Moldova a fluctuat şi ea, în repetate rânduri, între a fi sau a nu fi membru al GUAM. În 2008, preşedintele de atunci, V. Voronin, a refuzat să meargă la Summitul GUAM de la Batumi (Georgia), iar presa georgiană a scris că atitudinea rece a Chişinăului faţă de GUAM s-ar explica prin încercarea Moscovei de a-l determina pe Voronin să se retragă din GUAM, în schimbul reglementării „problemei transnistrene”. Chişinăul, la rândul său, şi-a motivat refuzul prin „lipsa de eficienţă a organizaţiei”, în timp ce o serie de analişti politici au pus explicaţia pe seama genericului Summitului de la Batumi: „GUAM reunifică estul Europei”. Schimbarea puterii la Chişinău, în 2009, a eliminat orice incertitudini legate de GUAM. Scopurile GUAM sunt determinate de Carta de la Ialta, din 2001, care stabileşte domeniile de colaborare în baza următoarelor principii: 1. Respectarea suveranităţii; 2. Integritatea teritorială; 3. Inviolabilitatea frontierelor; 4. Democraţie, supremaţia legii şi respectarea drepturilor omului.

ZdG