Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Grupul PPE din Parlamentul European:…

Grupul PPE din Parlamentul European: „Facem apel la fostul Guvern să permită tranziția fără probleme”

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European (PE) face un nou apel către Guvernul Filip să acţioneze responsabil şi să permită o tranziţie fără probleme la guvernare, inclusiv prin asigurarea accesului la toate instituţiile statului.

„Noi, grupul PPE din Parlamentul European, suntem extrem de preocupaţi de ultimele evoluţii din Republica Moldova.

Susţinem pe deplin deciziile luate de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv formarea coaliţiei guvernamentale, condusă de Maia Sandu, cu o agendă proeuropeană pe baza unui angajament reciproc fata de reforme si a principiilor fundamentale consacrate in UE Acord de asociere.

Acest lucru nu este doar legitim şi legal, ci reflectă voinţa cetăţenilor moldoveni care trebuie respectată.

Grupul PPE îşi reiterează cu fermitate apelul la calm şi reţinere. În mod deosebit, apelăm la fostul guvern şi la alte forţe politice să acţioneze în mod responsabil şi să permită o tranziţie lină a guvernului, inclusiv accesul şi supravegherea politică a tuturor instituţiilor statului”, se arată într-un comunicat.

Acesta este al doilea apel al celui mai mare partid din Parlamentul European. Anterior, Joseph Daul, preşedintele PPE a salutat decizia Blocului ACUM de a susține candidatul socialiștilor la funcția de președinte al Parlamentului. Acesta subliniază că decizia ACUM este un gest de maturitate politică, necesar pentru a-l împiedica pe Plahotniuc să controleze R. Moldova.

Din 2017, atât Partidul Acțiune și Solidaritate, cât și Partidul Platforma DA, fac parte din familia Partidului Popular European.

În acest context şi Comisia Internațională a Juriștilor (ICJ) și-a exprimat astăzi, 12 iunie, îngrijorarea cu privire la evoluțiile recente din R. Moldova, despre care punctează că „paralizează efectiv guvernarea în țară”

Citeşte şi: