Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fricile lui Gaburici şi pornirile…

Fricile lui Gaburici şi pornirile Procuraturii Generale

Sâmbătă, 6 iunie, premierul Chiril Gaburici a trimis o scrisoare preşedintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, şi preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, în care solicită demisia conducerii Procuraturii Generale, a Băncii Naţionale şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

„Dincolo de faptul că Moldova este sugrumată de corupţie, sistemul financiar al acesteia sângerează, iar preţul este plătit de fiecare cetăţean, mai puţin de către cei vinovaţi. În urma şedinţei Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară, am realizat că întregul sistem financiar al R. Moldova este sub asediu şi mai multe instituţii financiare sunt în pericol. Guvernul este lipsit de pârghii, iar instituţiile abilitate ezită să soluţioneze aceste probleme”, scrie Chiril Gaburici în scrisoarea respectivă.

Premierul a oferit şi un termen privind demiterea conducerii Procuraturii Generale, a Băncii Naţionale şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. „O lună este un termen suficient pentru demiterea funcţionarilor menţionaţi şi iniţierea concursurilor pentru suplinirea acestor funcţii. În caz contrar, eu îmi prezint demisia. Nu vreau să privesc pasiv cum grupuri de interese distrug ţara”, scrie premierul.

Apelul premierului vine după ce, pe 5 iunie, Procuratura Generală a transmis un comunicat de presă în care scria că a primit de la Ministerul de Interne dosarul privind studiile lui Chiril Gaburici şi a început analiza dosarului. „Dosarul în cauză conţine materiale privind audierea mai multor persoane, expertiza grafică şi tehnică a documentelor de studii, documentele de studii în original”, se mai spune în comunicatul Procuraturii. Expertiza Ministerului Afacerilor Interne privind diploma de studii a lui Chiril Gaburici ar arăta că diploma acestuia este falsă. Astfel, rezultă că semnătura directorului liceului unde ar fi învăţat Chiril Gaburici, dar şi ştampila instituţiei, sunt falsificate. De asemenea, expertul atestă că fişa cu tabelul din interiorul diplomei şi coperta documentului aparţin unor acte diferite.

În acelaşi sens, procurorul general, Corneliu Gurin, susţine că nu este cazul să comenteze cererea de demisie, venită din partea premierului, întrucât acesta se află sub controlul unei anchete.

Chiril Gaburici va fi audiat de Procuratura Generală la 11 iunie, după ce audierea programată pe miercuri, 10 iunie, a fost amânată la cererea lui Vladislav Roşca, avocatul care îl reprezintă pe premier în dosarul studiilor sale.

Potrivit lui Vladislav Roşca, audierea lui Chiril Gaburici a fost amânată din cauza programului încărcat atât al lui, cât şi al prim-ministrului. „Am fost angajat de premier, dar mai multe declaraţii nu fac. Tot ce vă interesează veţi afla mai târziu, când va ieşi clientul meu în faţa presei”, a subliniat avocatul.

Menţionăm că Vladislav Roşca are licenţă de avocat din 2002. În 2014, potrivit presei, Roşca intră în topul celor mai în vogă avocaţi din R. Moldova. El are un portofoliu impresionant de clienţi, începând cu BC „MoldovaAgroindbank” SA, BC „Mobiasbancă-Groupe Société Générale” SA, SAR „Donaris Group” SA, „Union Fenosa” SA, Ministerul Justiţiei al RM, canalul de televiziune „PRO TV Chişinău”. Lista de persoane fizice notorii care apelează la serviciile lui e la fel de impunătoare: Gabriel Stati, Natalia Morari, Eduard Bănăruc, Nicolae Vicol.

Potrivit presi, cel mai mare onorariu încasat de el a fost 1,5 milioane de lei, în timp ce onorariul lunar e de circa 2000 de euro.

Totodată, presa a scris că fostul ministru al Justiţiei, Oleg Efrim, planifică să-şi deschidă un cabinet de avocatură împreună cu Vladislav Roşca.

T.B.