Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (foto) Jandarmi români, Uniunea Euroasiatică…

(foto) Jandarmi români, Uniunea Euroasiatică sau conflictul de pe Nistru: Mesajele cu care Dodon i-a ademenit pe locuitorii regiunii transnistrene

Igor Dodon, președintele ales al R. Moldova, a încercat să convingă alegătorii din regiunea transnistreană să-l voteze,  folosind acuzații împotriva unor foști conducători ai R. Moldova, pe care i-a acuzat că ar fi fost inițiatorii conflictului armat de pe Nistru. Dodon a „adâncit” cuțitul în rană, precizând că cei care au pornit conflictul o susțin pe Maia Sandu la funcția de președinte, în timp ce Sandu ar fi spus că toți cetățenii R. Moldova trebuie să vorbească exclusiv în limba română. 

Aceste mesaje au fost împărțite locuitorilor din regiunea transnistreană înainte de turul II de scrutin. Pliantele sunt adresate „locuitorilor din stânga Nistrului” și conțin un mesaj denigrator în adresa lui Ion Costaș, Mircea Druc, Valeriu Muravschi, Alexandru Moșanu sau Oazu Nantoi pe care Dodon îi califică drept „provocatorii de la Chișinău, care au adus republica noastră în pragul unui conflict civil”. Tot în aceste pliante, Igor Dodon îi condamnă pe cei sus-menționați, afirmă că ei au anunțat că o susțin pe Maia Sandu, pentru că împreună cu ea sunt „susținători înverșunați ai aderării la NATO și românizării Moldovei”.

img_3451„Maia Sandu deja a declarat că fiecare locuitor din Moldova trebuie să vorbească românește. Fiind ministră a Educației ea a impus în școli predarea istoriei românilor. Ea a declarat deschis că este gata să susțină unirea Moldovei cu România… Eu cred că încă nu este târziu pentru Chișinău și Tiraspol să restabilim pacea pe malurile Nistrului. Pentru asta avem secole de istorie comună, cultură comună, credință ortodoxă comună, speranță comună pentru prietenie cu Rusia, aspirație comună pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică”, a scris Dodon.

„Astăzi ni s-a ivit șansa reală să schimbăm Moldova și s-o transformăm în țara unde reprezentanții tuturor naționalităților se vor simți confortabil să trăiască și care va restabili relația de prietenie cu Rusia. Dar mai întâi trebuie să-i oprim pe cei care încearcă din nou să ne divizeze, cei care își doresc foarte mult să aducă pe pământul nostru soldați NATO și jandarmi români.”, se spune în pliantul electoral.

Contactat de ZdG, generalul Ion Costaș, ex-ministru de Interne al R. Moldova și ex-ministru al Apărării înm perioada coflictului de pe Nistru a condamnat mesajul electoral avut de Igor Dodon. „Numai niște oameni bolnavi pot să se ia de Moșanu, de Costaș, de Țăranu. Pentru ce? Pentru că am apărat integritatea statului, pentru că am opus rezistență invaziei militare împotriva R. Moldova? Dacă îl susțineam pe Igor Dodon în campania electorală, eram ridicat în slăvi, dar așa, e supărat. Despre ce vorbim, despre oamenii care au mintea cocoșului? Să spună aceasta când de fapt a fost o invazie, au intrat cu armata și am fost ocupați, un război al Rusiei recunoscut de Curtea Europeană. Nu conflict, ci război a fost! A fost război în toată regula cu Rusia, cu armata a 14-a. Lucrurile acestea trebuie spuse clar și răspicat: avem o armată de ocupație pe teritoriul unui stat suveran și independent și neutru. Asta trebuie de strigat în toată lumea. Dar noi tăcem. Mămăligari- asta avem. Pe urmă vine un Dodon și niște bandiți. Ce a spus Dodon sunt niște prostii și nebunii primitive. Sunt atâtea lucruri pe care oamenii nu le știu și nici nu vor să le știe. Trebuie să le spui oamenilor lucruri care coincid cu realitatea, nu prostii”.

Peste 19 mii de locuitori ai regiunii transnistrene au votat în turul  II al alegerilor prezidențiale de la Chișinău, majoritatea dându-și votul pentru Igor Dodon. La sec­ți­i­le de vot des­ti­na­te ale­gă­to­ri­lor din stân­ga Nis­tru­lui, în cel de-al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de votan­ți au fost înscriși în lis­te supli­men­ta­re. Pes­te 7000 de per­soa­ne au votat pe lis­te supli­men­ta­re în Ane­nii-Noi, cu 3000 mai mult decât în pri­mul tur. La Dubă­sa­ri, aproa­pe 4000 de ale­gă­to­ri au fost inclu­și în lis­te supli­men­ta­re, cu 2000 mai mul­ți decât în pri­mul tur, potrivit datelor CEC. Numărul mare de alegători din stânga Nistrului poate fi explicat și prin cele peste  160 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, în 39 de secții de votare din țară la Rezina, Dubăsari, Anenii-Noi, Ștefan-Vodă, Căușeni dar și în alte raioane ale țării.

Ziarul de Gardă a contactat-o pe Carmena Lupei, șefa Serviciului de Presă a PSRM pentru informații suplimentare despre mesajele electorale ale candidatului Dodon, dar nu am obținut nici un răspuns, deși ne-a solicitat să-i trimitem întrebările în scris.

Maria ȘVEȚ, ȘSAJ