• Fostă ministră, despre mesajul lui Chicu și ultima decizie a CNESP: „Dacă nu vă doriți ca oamenii să iasă în cimitire, piețe, levănțici și la „guleaiuri”, trebuie să emiteți decizii cu reguli clare”

  Fostă ministră, despre mesajul lui Chicu și ultima decizie a CNESP: „Dacă nu vă doriți ca oamenii să iasă în cimitire, piețe, levănțici și la „guleaiuri”, trebuie să emiteți decizii cu reguli clare”
  vizualizări
  29 iunie 2020 | 09:09

  „Nici un guvern în lume nu a avut un așa comportament. Toți au transmis mesaje calde, prietenoase, încurajatoare cetățenilor săi, care au mobilizat și consolidat societatea în jurul lor”. Asta spune fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, după ce premierul R. Moldova, Ion Chicu, a postat sâmbătă un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care s-a adresat cetățenilor care vizitează lanurile de levânțică pe timp de pandemie, iar seara Comisia Națională extraordinară de Sănătate Publica a emis o Hotărâre de ultimă oră care a interzic activitatea zonelor de agrement de acest fel.

  Ala Nemerenco, fosta ministră a Sănătății în Guvernul Sandu, susține că „R Moldova este unicul stat din lume în care autoritățile luptă cu COVIDul într-o manieră unică” și că în toată această perioadă, guvernarea a adus un șir de învinuiri în adresa cetățenilor pentru situația epidemiologică din țară.

  Despre mesaje psihopate sau cum afectează levănțica creierii unora.

  Republica Moldova este unicul stat din lume în care autoritățile luptă cu COVID-ul într-o manieră unică. De fapt, nu cu COVIDul. Au fost identificați mulți alți dușmani, colaterali, împotriva cărora se luptă înverșunat. COVID-ul stă și râde sub nas.

  La început a fost diaspora care se întorcea acasă. Vă aduceți aminte câte epitete au zburat în adresa lor – iresponsabili, needucați. Urmând exemplul guvernanților mulți în societate au preluat modelul, în sate în special, stigma fiind des întâlnită, iar cei infectați – blamați și izolați.

  După au fost învinuiți toți laolaltă – că suntem niște iresponsabili și o să murim mulți. Da, da, să nu zicem in caz dacă murim că ei nu ne-au preîntimpinat. Ne-au spus onest așa cum le stă bine unor guvernanți – o să muriți mulți.

  După au urmat medicii care deși nu au fost echipați cum trebuie, au fost învinuiți că umblă brămburei în acel scurt răgaz dintre ture pentru a găsi virusul pe nu știu unde și a se infecta cu orice preț. De parcă în spital nu îl aveau în de-ajuns…

  După a fost învinuită societatea și unii în special. Că critică guvernul, că critică ministra fără de mască, și că sunt toți niște secături.

  După – au trecut iar la diasporă. Că stau pe spatele țării, că nu plătesc contribuția în sistemul de asigurări medicale. Și încălcând flagrant constituția, nu le-au mai dat voie sa intre în țară fără poliță de asigurare. Stimabililor, nu doriți să publicați suma acumulată în Fondul AOAM de la această categorie în aceste 2 luni? Sunt sigură că ați strâns o nimica toată – numai fum din tunurile voastre care au dezbinat oamenii – polemici au fost prea multe la acel subiect care nu costa o ceapă degerată.

  După, s-a decis că e prea măruntă lupta și au trecut și pe la europarlamentari de le-au găsit și lor pete – istoria cu datul din deget lui Siegfried Mureșan și scandalul diplomatic generat o cunoaștem toți.

  Șirul cu învinuiri aduse de guvernanți e lung tare, mi-e și silă să merg prin el. Din când în când era „înfrumusețat” cu decizii haotice, controversate, emise, apoi anulate, întârziate sau date pe ultima oră.

  Acum a mai fost identificat un dușman. Levănțica 

  Nici un guvern în lume nu a avut un așa comportament. Toți au transmis mesaje calde, prietenoase, încurajatoare cetățenilor săi, care au mobilizat și consolidat societatea în jurul lor. Și numai noi am avut parte de o așa comunicare și o așa guvernare.

  Dacă nu vă doriți ca oamenii să iasă în cimitire, piețe, levănțici și la „guleaiuri”, trebuie să emiteți decizii cu reguli clare. Și din timp, nu cu o oră înainte sau post-factum. Și mesajele voastre care permanent pomenesc de moarte sunt interzise pe timp de criză. Mai citiți pe acolo niște ghiduri în comunicare. Că vi s-a urcat deja grandomania la cap”, a notat Ala Nemerenco.

  Sâmbătă, premierul Ion Chicu a făcut o postare pe Facebook, în care a venit cu un mesaj către cetățenii care vizitează lanurile de levănțică pe timpul stării de urgență în sănătate publică.

  Despre noi, moldovenii…

  Nu „v-atingem nici c-o floare”. Și nici cu amenzi, că deja nu mai avem dreptul…

  Dar când unii din voi veți fi internați în stare gravă la spital – arătați medicului pozele cu levanțică. Medicii de care noi, mioriticii, ne batem joc, vor aprecia „frumosul” din noi.

  Sunt sigur, că majoritatea pasionaților chiar în lanul de levănțică se plâng că „UE-ul ne-a inchis granițele”. Dar de ce ar trebui altfel să se comporte lumea civilizată cu noi, mioriticii?”, este mesajul postat de Ion Chicu.

  La câteva ore după mesajul lui Chicu, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a anunțat că activitatea zonelor de agrement incluse în codul CAEM 93.21 – Bâlciuri şi parcuri de distracţii va fi interzisă. 

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Vacanțe fiscale pentru unele categorii de întreprinderi. Proiectul înregistrat de Platforma DA

  Deputații Platformei DA solicită vacanței fiscale pentru unele categorii de întreprinderi. O astfel de inițiativă legislativă a fost prezentată luni, 13 iulie, de către vicepreședintele Parlamentului și al Plat…
  Vacanțe fiscale pentru unele categorii de întreprinderi. Proiectul înregistrat de Platforma DA

  Anunțul Ambasadei României în R. Moldova în legătură cu activitatea Secției Consulare la Chișinău

  Începând cu data de 18 mai 2020, Secția Consulară a Ambasadei României la Chișinău și-a reluat activitatea de lucru cu publicul pentru eliberarea documentelor de călătorie (pașapoarte) și a documentelor de star…
  Anunțul Ambasadei României în R. Moldova în legătură cu activitatea Secției Consulare la Chișinău

  Alte șapte persoane au decedat din cauza infecției cu Covid-19. Detalii despre victime

  Alte șapte persoane au pierdut lupta pentru viață din cauza infecției cu noul coronavirus. Potrivit datelor furnizate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale victimele sunt două femei și cin…
  Alte șapte persoane au decedat din cauza infecției cu Covid-19. Detalii despre victime

  DOC/ Reprezentanții diasporei din SUA și Canada vin cu sugestii pentru amplasarea sectiilor de vot și cer ca președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare să poată fi și persoane din diasporă

  Reprezentanții diasporei din SUA și Canada anunță că au trimis un demers către CEC, Ministerul de Externe de la Chișinău și alte instituții responsabile de buna desfășurare a alegerilor, privitor la numărul opt…
  DOC/ Reprezentanții diasporei din SUA și Canada vin cu sugestii pentru amplasarea sectiilor de vot și cer ca președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare să poată fi și persoane din diasporă

  Autoritățile anunță numărul cazurilor noi de infecție cu COVID-19 înregistrate în R. Moldova în ultimele 24 de ore

  Alte 57 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate luni, 13 iulie, în R. Moldova, dintre care 2 în regiunea transnistreană. Toate cazurile sunt cu transmitere locală, anunță Ministerul Sănătății. Ac…
  Autoritățile anunță numărul cazurilor noi de infecție cu COVID-19 înregistrate în R. Moldova în ultimele 24 de ore

  Platforma DA așteaptă decizia PAS în legătură cu depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a declarat luni, 13 iulie, că fracțiunea parlamentară a Platformei DA așteaptă, până marți, decizia Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în legătură cu sem…
  Platforma DA așteaptă decizia PAS în legătură cu depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu