Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fostă ministră, despre mesajul lui…

Fostă ministră, despre mesajul lui Chicu și ultima decizie a CNESP: „Dacă nu vă doriți ca oamenii să iasă în cimitire, piețe, levănțici și la „guleaiuri”, trebuie să emiteți decizii cu reguli clare”

„Nici un guvern în lume nu a avut un așa comportament. Toți au transmis mesaje calde, prietenoase, încurajatoare cetățenilor săi, care au mobilizat și consolidat societatea în jurul lor”. Asta spune fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, după ce premierul R. Moldova, Ion Chicu, a postat sâmbătă un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care s-a adresat cetățenilor care vizitează lanurile de levânțică pe timp de pandemie, iar seara Comisia Națională extraordinară de Sănătate Publica a emis o Hotărâre de ultimă oră care a interzic activitatea zonelor de agrement de acest fel.

Ala Nemerenco, fosta ministră a Sănătății în Guvernul Sandu, susține că „R Moldova este unicul stat din lume în care autoritățile luptă cu COVIDul într-o manieră unică” și că în toată această perioadă, guvernarea a adus un șir de învinuiri în adresa cetățenilor pentru situația epidemiologică din țară.

Despre mesaje psihopate sau cum afectează levănțica creierii unora.

Republica Moldova este unicul stat din lume în care autoritățile luptă cu COVID-ul într-o manieră unică. De fapt, nu cu COVIDul. Au fost identificați mulți alți dușmani, colaterali, împotriva cărora se luptă înverșunat. COVID-ul stă și râde sub nas.

La început a fost diaspora care se întorcea acasă. Vă aduceți aminte câte epitete au zburat în adresa lor – iresponsabili, needucați. Urmând exemplul guvernanților mulți în societate au preluat modelul, în sate în special, stigma fiind des întâlnită, iar cei infectați – blamați și izolați.

După au fost învinuiți toți laolaltă – că suntem niște iresponsabili și o să murim mulți. Da, da, să nu zicem in caz dacă murim că ei nu ne-au preîntimpinat. Ne-au spus onest așa cum le stă bine unor guvernanți – o să muriți mulți.

După au urmat medicii care deși nu au fost echipați cum trebuie, au fost învinuiți că umblă brămburei în acel scurt răgaz dintre ture pentru a găsi virusul pe nu știu unde și a se infecta cu orice preț. De parcă în spital nu îl aveau în de-ajuns…

După a fost învinuită societatea și unii în special. Că critică guvernul, că critică ministra fără de mască, și că sunt toți niște secături.

După – au trecut iar la diasporă. Că stau pe spatele țării, că nu plătesc contribuția în sistemul de asigurări medicale. Și încălcând flagrant constituția, nu le-au mai dat voie sa intre în țară fără poliță de asigurare. Stimabililor, nu doriți să publicați suma acumulată în Fondul AOAM de la această categorie în aceste 2 luni? Sunt sigură că ați strâns o nimica toată – numai fum din tunurile voastre care au dezbinat oamenii – polemici au fost prea multe la acel subiect care nu costa o ceapă degerată.

După, s-a decis că e prea măruntă lupta și au trecut și pe la europarlamentari de le-au găsit și lor pete – istoria cu datul din deget lui Siegfried Mureșan și scandalul diplomatic generat o cunoaștem toți.

Șirul cu învinuiri aduse de guvernanți e lung tare, mi-e și silă să merg prin el. Din când în când era „înfrumusețat” cu decizii haotice, controversate, emise, apoi anulate, întârziate sau date pe ultima oră.

Acum a mai fost identificat un dușman. Levănțica 

Nici un guvern în lume nu a avut un așa comportament. Toți au transmis mesaje calde, prietenoase, încurajatoare cetățenilor săi, care au mobilizat și consolidat societatea în jurul lor. Și numai noi am avut parte de o așa comunicare și o așa guvernare.

Dacă nu vă doriți ca oamenii să iasă în cimitire, piețe, levănțici și la „guleaiuri”, trebuie să emiteți decizii cu reguli clare. Și din timp, nu cu o oră înainte sau post-factum. Și mesajele voastre care permanent pomenesc de moarte sunt interzise pe timp de criză. Mai citiți pe acolo niște ghiduri în comunicare. Că vi s-a urcat deja grandomania la cap”, a notat Ala Nemerenco.

Sâmbătă, premierul Ion Chicu a făcut o postare pe Facebook, în care a venit cu un mesaj către cetățenii care vizitează lanurile de levănțică pe timpul stării de urgență în sănătate publică.

Despre noi, moldovenii…

Nu „v-atingem nici c-o floare”. Și nici cu amenzi, că deja nu mai avem dreptul…

Dar când unii din voi veți fi internați în stare gravă la spital – arătați medicului pozele cu levanțică. Medicii de care noi, mioriticii, ne batem joc, vor aprecia „frumosul” din noi.

Sunt sigur, că majoritatea pasionaților chiar în lanul de levănțică se plâng că „UE-ul ne-a inchis granițele”. Dar de ce ar trebui altfel să se comporte lumea civilizată cu noi, mioriticii?”, este mesajul postat de Ion Chicu.

La câteva ore după mesajul lui Chicu, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a anunțat că activitatea zonelor de agrement incluse în codul CAEM 93.21 – Bâlciuri şi parcuri de distracţii va fi interzisă.