Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fondul de Rezervă - de…

Fondul de Rezervă – de la situaţii neprevăzute la Premii Naţionale

Cu toate că Premiul Naţional al R. Moldova prinde continuitate, ajungând în acest an la cea de-a treia ediţie, banii au fost alocaţi din nou din Fondul de Rezervă. Acest fapt a trezit nemulţumiri în rândul societăţii civile, care, după ce a criticat felul în care au fost cheltuiţi banii din acest fond în anii precedenţi, a constatat că şi în 2013 situaţia rămâne la fel. Pentru manifestarea festivă legată de decernarea Premiului Naţional din anul curent au fost oferiţi din Fondul de Rezervă un milion două sute de mii de lei. Pentru acoperirea cheltuielilor legate de confecţionarea mapelor, cutiilor, medaliilor, diplomelor şi procurarea buchetelor de flori au fost alocaţi cu 120 de mii de lei mai mult faţă de anul trecut.

439-Colaj-fondul-de-rezervaFondul de Rezervă al Guvernului nu este nici pe departe cel mai important capitol al bugetului de stat, cota acestui fond fiind în medie de numai 0,2 procente. Acesta însă se află în atenţia opiniei publice pentru modul în care este cheltuit şi pentru unele cheltuieli ce nu ar corespunde priorităţilor cetăţenilor şi statului. Destinaţia Fondului de Rezervă este de a finanţa cheltuieli şi acţiuni imprevizibile care apar pe parcursul anului şi care nu au fost planificate în bugetul de stat. Or, ceremonia decernării premiilor naţionale a fost foarte previzibilă, fiind organizată deja al treilea an consecutiv.

Mii de lei pentru mape şi flori

Pe lângă acel milion de lei care se oferă anual pentru premierea laureaţilor Premiului Naţional, tot din Fondul de Rezervă se iau bani şi pentru acoperirea cheltuielilor legate de confecţionarea medaliilor pentru laureaţi, precum şi a materialelor informative şi promoţionale, pentru mape, cutii, diplome şi flori.

În anul 2012 numai pentru premii naţionale şi decernări au fost cheltuiţi peste 16 milioane de lei, ceea ce constituie a treia parte din mărimea Fondului de Rezervă. O mare parte din aceşti bani au fost alocaţi pentru acoperirea cheltuielilor legate de premierea sportivilor care au obţinut rezultate performante la Jocurile Olimpice de la Londra. Experţii consideră că aceşti bani puteau fi planificaţi, deoarece se ştia din timp despre participarea R. Moldova la Jocurile Olimpice. La fel se întâmplă şi cu banii pentru Premiul Naţional, pentru care în anul trecut au fost alocaţi un milion optzeci de mii de lei.

Decernări angro

Dumitru Budianschi, reprezentant al Expert-Grup, crede că modul în care se acordă aceste premii devalorizează importanţa lor. “Cred că ar trebui să punem mai mult accent pe calitatea acestor laureaţi, ar fi bine să avem un laureat sau doi pe an, dar ei să fie cu adevărat de o valoare incontestabilă. Astfel încât, nimeni să nu poată pune la îndoială valoarea acestor decernări. La noi se merge pe un fel de angro, din punctul meu de vedere nu este bine”, opinează expertul.

În luna iulie a anului curent, Asociaţia pentru democraţie participativă ADEPT a publicat un raport privind gestionarea Fondului de Rezervă al Guvernului. Experţii au ajuns la concluzia că aproape jumătate din deciziile care au fost aprobate pe parcursul anului privind alocările financiare puteau fi planificate din timp în bugetele ministerelor responsabile.

Decernările – din “rezervă”

„Noi am făcut analiza din anul 2008 până în 2012 şi am observat o tendinţă constantă de a utiliza banii din Fondul de Rezervă anume pentru cheltuieli legate de premii naţionale, decernări ş.a.”, spune Vitalie Ioviţă, expert economic şi unul dintre autorii studiului. “Oamenii s-au obişnuit că pot lua bani din acest fond pentru aceste premii. Nu este vorba de ceva ilegal, dar e o chestie care pe parcursul anilor trebuie modificată”, mai adaugă expertul.

Neînţeleasă rămâne şi procedura de selectare a beneficiarilor Fondului de Rezervă. Polina Panainte, expertă ADEPT, spune că în raportul Ministerului Finanţelor privind repartizarea mijloacelor financiare pot fi observate solicitări similare care sunt susţinute preferenţial. “Am văzut lista de solicitări din partea unor autorităţi la Ministerul Finanţelor pentru anul 2012 şi am observat că sunt anumite solicitări care au fost respinse. Ne punem întrebarea: cum se stabilesc priorităţile în baza cărora se alocă bani din Fondul de Rezervă? Am văzut o solicitare de alocare a banilor pentru achiziţionarea utilajului medical de către o instituţie medicală. Ministerul Finanţelor a refuzat această alocare, justificându-şi poziţia prin faptul că aceste alocări pot fi făcute din bugetele actuale ale instituţiilor respective. De ce nu se fac astfel de recomandări şi pentru altfel de solicitări?” se întreabă experta.

Finanţări preferenţiale

Experţii cred că regulamentul privind utilizarea mijloacelor Fondului de Rezervă al Guvernului ar trebui să fie actualizat. “Trebuie să fie clar specificate condiţiile în care persoana, sinistraţii sau localitatea poate să primească ajutoare din Fondul de Rezervă, căci asta nu este clar pentru moment”, menţionează Vitalie Ioviţă. “Nu am găsit nicăieri în regulament specificat că ar trebui de prezentat oarecare aviz din partea oarecărei comisii pentru a acorda aceste resurse. În unele cazuri se acordă bani, în altele – nu. Nu sunt clare criteriile, în ce situaţii se acordă resurse din Fondul de Rezervă şi în care nu. Acest regulament trebuie îmbunătăţit şi scris într-o formă clară pentru cetăţeni”, adaugă expertul economic.