Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Europarlamentar: Cât ajutor acordă Federația…

Europarlamentar: Cât ajutor acordă Federația Rusă R. Moldova, dincolo de factura anuală de 400 de milioane de dolari pentru livrările de gaz?

Eurodeputatul Siegfried  Mureşan a comentat opinia conform căreia  prin amânarea ajutorului de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova, i se dă apă la moară președintelui Dodon care spune că Rusia ajută Moldova mai mult decât o ajută Uniunea Europeană.

„Sunt persoane care spun că, prin amânarea ajutorului de 100 de milioane de euro pentru R.  Moldova, dăm apă la moară președintelui Dodon care spune că Rusia ajută Moldova mai mult decât o ajută Uniunea Europeană.
Răspunsul meu este următorul: noi, Uniunea Europeană, acordăm 746 de milioane de euro pentru perioada 2014 – 2020, la care se adaugă și asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pe care o vom aproba anul acesta; în plus, printre multe alte forme de sprijin, am ridicat cotele la importul de fructe și am eliminat total cotele la importul de vin din R. Moldova când Federația Rusă a impus embargoul pe produse moldovenești. Cât ajutor acordă Federația Rusă R. Moldova, dincolo de factura anuală de 400 de milioane de dolari pentru livrările de gaz? Aș dori să discutăm doar pe cifre și fapte, nu pe declarațiile populiste ale unui președinte prorus. Data viitoare când președintele prorus vă va spune ce bine este cu Federația Rusă și ce rău este cu UE, aștept să îl întrebați cât este de mare ajutorul financiar oferit de Moscova gratuit R. Moldova și atunci să discutăm dacă acesta este mai mare sau mai mic decât asistența UE acordată pentru cetățenii țării”, a comentat Mureşan.