Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Este îngrijorător că persoane corupte…

„Este îngrijorător că persoane corupte iau decizii privind învestirea Guvernului”. Peter Michalko, șeful delegației UE în R. Moldova, referitor la situația politică din aceste săptămâni

După ce Partidul Politic „ȘOR” și Partidul Socialiștilor (PSRM) au lansat recent atacuri la adresa șefului delegației UE în R. Moldova, acuzându-l de imixtiune în treburile interne ale R. Moldova, Peter Michalko susține în continuare că este îngrijorător că persoane care sunt implicate în frauda bancară ar putea participe la formarea unui nou Guvern. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

„Eu m-am expus referitor la situația politică din aceste săptămâni. Este foarte îngrijorător dacă persoane care au făcut parte din frauda bancară să participe la formarea unui nou Guvern. Asta este poziția Uniunii Europene de lungă durată, chiar de la alegerile parlamentare. Atunci am spus că așteptăm de la instituțiile r. moldova să continue lupta împotriva corupției, investigarea, investigarea fraudei bancare și spunem că interesele particulare nu au ce căuta în sistemul politicii democratice din R. Moldova. Acest lucru aduce corupția. Corupția în R. moldova este una extrem de mare”, a declarat Mihalko

Partidul ȘOR și Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au lansat recent atacuri la adresa Ambasadorului UE în Republica Moldova.

Într-un comunicat remis la 23 februarie, PSRM l-a îndemnat pe ambasadorul UE la Chișinău Peter Michalko să respecte suveranitatea și independența R. Moldova. Socialiștii și-au exprimat nedumerirea „în legătură cu declarațiile frecvente și scandaloase ale unui număr de ambasadori acreditați în R. Moldova”.

Reacția PSRM a venit după ce ambasadorul „și-a permis să facă comentarii dure” cu privire la Consiliul Audiovizualului din Moldova.

Socialiștii au criticat și declarațiile oficialului cum că legile dubioase” adopta de Parlament „au aruncat țara înapoi”. Oficialul făcea trimitere la acele legi votate de Parlament în ședința nocturnă din 16 decembrie 2020, unde deputații PSRM, trasnfugii din „Pentru Moldova”, și Partidul Șor au aprobat pe bandă rulantă mai multe proiecte de legi, printre care cea cu privire la statul limbii ruse, lege pe care Curtea Constituțională a declarat-o neconstituțional.

Zilele trecute, Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic și-a exprimat solidaritatea cu Ambasadorul Uniunii Europene Peter Michalko și a cerut partidelor politice să renunțe la transformarea diplomaților europeni în ținte politice, concentrându-se în schimb pe găsirea unor soluții democratice pentru rezolvarea crizei politice, în conformitate cu interesul cetățenilor. O declarație de susținere a ambasadorul Uniunii Europene Peter Michalko a fost semnată de 96 de organizații.

DOC/ Declarație publică: Peste 90 de organizații își exprimă solidaritatea cu Peter Michalko: Atacurile la adresa Ambasadorului UE sunt o diversiune