Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   După ce Zagorodnîi a fost…

După ce Zagorodnîi a fost repus în funcție, un deputat va propune, din nou, demiterea lui din fruntea ANSC

Deputatul ACUM, Dumitru Alaiba, susține că va cere din nou, în Parlament, demiterea fostului deputat democrat Anatolie Zagorodnîi din funcția de consilier al Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor (ANSC). Anunțul făcut de Alaiba vine după ce, deşi a fost demis de Parlament în iulie curent din această funcție, Zagorodnîi a revenit pe 9 noiembrie în fotoliul de director al ANSC.

Anunțul deputatului ACUM, Dumitru Alaiba vine ducă ce fostul deputat democrat Anatolie Zagorodnîi, deși a fost demis de Parlament în iulie curent din funcţia de consilier al Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor (ANSC), pe 9 noiembrie a revenit la muncă. Revenirea lui Zagorodnîi a avut loc în contextul emiterii de către Judecătoria Chişinău a unei decizii prin care este anulată hotărârea de atunci a Parlamentului R. Moldova.

„Am înregistrat ieri o inițiativă legislativă la Secretariatul Parlamentului, ține de revocarea domnului Anatolie Zagorodnîi din funcția de director general al ANSC. O inițiativă similară a fost înregistrată și votată de Parlament în iulie 2019, între timp, domnul Zagorodnîi a fost restabilit în funcție, ca urmare a tot mai multor indicii că s-au efectuat presiuni asupra Justiției. Prin asta Judecătoria Râșcani a scris istorie, anulând o Hotărâre a Parlamentului pentru prima dată în istorie. A fost anulată de fapt voința poporului”, a declarat Alaiba.

Anterior, tot deputatul Dumitru Alaiba a făcut anunțul despre revenirea lui Zagorodnîi la ANSC. Potrivit acestuia, Zagorodnîi a revenit la lucru și dă indicații.

Cinci luni în urmă, parlamentul a votat demiterea lui Anatolie Zagorodnii din funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor de la ANSC. Acea Hotărâre a parlamentului mai este în vigoare, dar azi, se pare, Zagorodnîi a revenit la lucru și dă indicații. Principalele motive ale demiterii – concursul viciat și lipsa unei experiențe demonstrabile de 3 ani în domeniul achizițiilor publice. Imediat după numirea lui Zagorodnîi în această funcție, instituția a început a degrada la capitolul transparențăa susţinut Alaiba.

Fostul deputat democrat Anatolie Zagorodnîi a fost numit de Parlament în funcția de Director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor la începutul lunii februarie 2019.

Anatolie Zagorodnîi este unul dintre cei 14 deputați comuniști care la 21 decembrie 2015 și-au anunțat „detașarea de Partidul Comuniștilor” și formarea Platformei parlamentare social-democrate „Pentru Moldova”. Ulterior, toți cei 14 deputați au aderat la Partidul Democrat.