Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon susține că va recunoaște…

Dodon susține că va recunoaște alegerile, indiferent de rezultate. Mesajul adresat oponenților politici

Candidatul independent, Igor Dodon, a declarat că va recunoaşte rezultatele alegerilor prezidenţiale, indiferent de faptul cine va obţine victorie. Anterior acesta declarase că este gata să-și scoată în stradă susținătorii pentru a apăra victoria. Totodată, Dodon i-a avertizat pe oponenții săi politici să nu organizeze proteste de stradă după alegeri, care ar putea degenera în violențe. 

„Sunt împotriva protestelor masive. Vreau s-o preîntâmpin pe oponenta de bază, care vorbește de falsificări în ultima perioadă. Stimată fostă colegă de alianță, să nu iasă așa că veți spune vorbe frumoase despre proteste pașnice, dar în spate veți avea gopnici și bandiți. O să spuneți că protestăm pașnic. O să știți sau nu că gopnicii în spate vin cu echipe de “boievici” care vor să intre în instituțiile de stat. Nu se știe, o să fiți la curent sau nu, dar o să vă utilizeze anume pe Dvs. ca fațadă pentru a scoate lumea în stradă.

(…)De vină o să fiți dvs, pentru că ați cerut oamenilor să iasă în stradă. Eu nu voi cere oamenilor să iasă în stradă, voi recunoaște rezultatele. Vă recomand să ieșiți public și să recunoașteți rezultatele alegerilor, indiferent care vor fi”,
a susținut Igor Dodon.

Dodon a declarat anterior în cadrul unui interviu pentru agenția de stat rusă RIA Novosti. că este gata să-și scoată în stradă susținătorii pentru a apăra victoria. Acesta a mai spus că un „maidan” ar putea avea loc numai cu implicarea unor forțe străine.

La noi nu există acel potențial de protest ca în Belarus, doar dacă nu va fi adus din străinătate. Eu nu cred în destabilizări și în „maidane” fără suport de din afară din partea unor jucători. Altfel, acolo unde există o conducere puternică, orice tentativă de destabilizare nu poate duce la nimic”, a opinat Dodon.

Șeful statului spune că sunt 3 actori internaționali care au influență în Republica Moldova: Rusia, UE și SUA. Toți 3, mai spune Dodon, nu au interes să destabilizeze situația în Republica Moldova. Rusia pentru că niciodată nu și-ar dor destabilizări la granița sa și în plus, există Transnistria. La fel și Uniunea Europeană nu ar fi interesată de situații critice la granița sa, iar SUA sunt preocupate cu propriile alegeri prezidențiale, mai spune Igor Dodon. 

Șeful statului crede că tentative de proteste după alegeri vor avea loc, însă conducerea statului va reuși să le țină sub control. Totodată, manifestații de amploare nu vor putea avea loc din cauza pandemiei.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie 2020. În cursă sunt înregistrați opt concurenți electorali, dintre care șapte desemnați de formațiuni politice și actualul președinte al țării, în calitate de candidat independent. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Lista candidaților:

  1. Renato Usatîi, Partidul Politic „Partidul Nostru”.
  2. Andrei Năstase, Partidul Politic – Platforma Demnitate și Adevăr
  3. Tudor Deliu, Partidul Liberal Democrat din R. Moldova
  4. Igor Dodon, Adunarea cetățenilor
  5. Violeta Ivanov, Partidul Politic „Șor”
  6. Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate
  7. Octavian Țîcu, Partidul Unității Naționale
  8. Dorin Chirtoacă, Mișcarea Politică UNIREA.