Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon crede că PSRM ar…

Dodon crede că PSRM ar putea crea o nouă coaliție cu 16 deputați ACUM

PSRM și Blocul ACUM au „bătut palma” în Parlament, iar PDM-ul condus de Plahotniuc este nevoit să plece de la guvernare după un deceniu

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care se declară lider neformal al socialiștilor, susține că o nouă majoritate parlamentară dintre PSRM și o parte dintre deputații ACUM ar putea fi creată după ce va cădea Guvernul Sandu.

Acesta a afirmat, în cadrul ediției din 8 noiembrie a emisiunii „Главный вопрос” de la NTV Moldova, că, având în vedere faptul că fracțiunea PSRM are 36 de mandate, din blocul ACUM ar fi necesari 16 deputați.

„Dacă va pica Guvernul, poate fi o nouă înțelegere între PSRM și o parte din ACUM. E un scenariu real. (…) În mai s-a gândit cineva (n.r. – că va exista o majoritate PSRM-ACUM)? Le propun partenerilor de coaliție să nu se grăbească. Dacă nu puteți acum, nu ardeți poduri”, a motivat șeful statului.

El a mai spus că socialiștii nu vor forma coaliție cu altă formațiune parlamentară, dar și că va mai discuta încă o dată cu PSRM și ACUM înainte de votul privind moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu.

Vineri, 8 noiembrie, Maia Sandu a prezentat în plenul Parlamentului proiectul prin care Guvernul și-a asumat răspunderea asupra modificării Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură, care prevede că premierul poate să înainteze candidați Consiliului Superior Procurorilor (CSP), care va alege unul și îl va propune președintelui țării pentru a semna decretul de numire a procurorului general.

După aceasta, la tribuna Legislativului a ieșit secretarul fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Vasile Bolea, care a înaintat o moțiune de cenzură, prin care își exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului Sandu la învestitură.

PSRM și ACUM au semnat o înțelegere temporară și au format majoritatea parlamentară la 8 iunie, zi în care a fost învestit și Guvernul Sandu.