Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Guvernul a aprobat semnarea…

DOC Guvernul a aprobat semnarea unui amendament la contractul de finanțare dintre R. Moldova și BEI în vederea implementării Proiectului „Livada Moldovei”

Guvernul a aprobat semnarea unui amendament la contractul de finanțare dintre R. Moldova și BEI în vederea implementării Proiectului „Livada Moldovei”, în valoare de 120 de milioane de euro, dar și a unui amendament la scrisoarea de însoțire asupra contractului.

Contractul de finanțare dintre R.Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru realizarea Proiectului „Livada Moldovei”, în valoare de 120 de milioane de euro, în scopul modernizării și restructurării lanțului valoric al sectorului horticol.

Are ca obiectiv major facilitarea accesului beneficiarilor potențiali din sectorul horticol al R.Moldova la resursele financiare oferite de BEI, prin intermediul operațiunilor de creditare și de leasing.

Completările și modificările incluse în Amendamentul nr. 3 la contractul de finanțare „sunt temeinice și imperativ necesare și vin să ofere soluții financiare la condiții avantajoase pentru sectorul agroalimentar, având un impact considerabil asupra durabilității sectorului, fiind centrat pe exportul de produse cu valoare adăugată, în special în perioada actuală, caracterizată prin necesitatea asigurării competitivității produselor autohtone pe piața externă, oferind un șir de avantaje economice”, de care pot beneficia companiile din sectorul horticol și vitivinicol al R.Moldova:

  • Tehnologizarea si mecanizarea proceselor de producere primară a producției horticole prin promovarea metodelor intensive și super-intensive de producere a fructelor
  • Dotarea cu sisteme de irigare și anti-grindină a livezilor și altor plantații horticole
  • Modernizarea și tehnologizarea proceselor post-recoltare și procesare a producției horticole
  • Dezvoltarea infrastructurii post-recoltă pentru produsele în stare proaspată
  • Dezvoltarea pepinierelor pentru producerea materialului săditor autohton
  • Îmbunatățirea controlului sanitar și fitosanitar în scopul armonizării standardelor naționale pentru fructele în stare proaspată la standardele relevante ale UE
  • Diversificarea piețelor de desfacere ale țării prin asigurarea autenticității producției horticol fabricate
  • Dezvoltarea sistemului de cercetare-inovare ca parte indispensabilă a sectorului horticol din R.Moldova.