• DOC/ Demers la PG referitor la proprietățile R. Moldova în Ucraina. Slusari: Situația este gravă

  DOC/ Demers la PG referitor la proprietățile R. Moldova în Ucraina. Slusari: Situația este gravă
  de
  27 ianuarie 2021 | 12:27

  Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a înaintat un demers la Procuratura Generală(PG) referitor la situația proprietăților R. Moldova în Ucraina. Acesta solicită informații privind eventualele dosare penale pornite pe mai multe încercări de deposedare a R. Moldova de proprietățile sale în țara vecină.

  „După audierile de ieri în cadrul Comisiei de control al finanțelor publice m-am convins încă odată cât de gravă este situația cu administrarea proprietății Republicii Moldova. Am văzut foarte clar că în cadrul Agenției Proprietății Publice activează anumite persoane dubioase, care reprezintă interesele cercurilor obscure.

  În contextul informației obținute, înaintez un demers către organele de anchetă cu solicitarea de a mi se prezenta informația privind eventuale dosare penale pornite pe mai multe încercări de deposedare a Moldovei de proprietățile sale în țara vecină și dacă deputatul Andronache are un statut juridic în cadrul acestor dosare”
  , susține Slusari.

  Vicepreședintele Parlamentului dorește să afle dacă PG a deschis dosare penale în legătură cu cazurile de preluare ilegală a proprietăților R. Moldova în Ucraina și dacă deputatul Vladimir Andronachi are un oarecare statut în aceste cauze. Totodată, acesta vrea să afle dacă organul de anchetă verifică informația precum că Andronache a încercat să mituiască pe fostul ministru al Afacerilor Externe, Oleg Țulea.

  Comisia de control al Finanțelor din cadrul Parlamentului R. Moldova publice a organizat ieri, 26 ianuarie, audieri despre situația privind bunurile imobile ale R. Moldova pe teritoriul altor state. 

  La eveniment au participat reprezentanți ai Cancelariei de Stat, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Curții de Conturi (APP), Agenției Proprietății Publice (APP) și altor entități publice.

  Potrivit informației prezentate de Agenția Proprietății Publice, conform prevederilor Acordului interguvernamental privind recunoașterea reciprocă a drepturilor și reglementarea raporturilor de proprietate, intrat în vigoare în octombrie 2001, R. Moldova și Ucraina urmau să prezinte reciproc seturile inițiale de documente ce confirmă drepturile de proprietate pentru fiecare obiect în parte, în termen de până la 2 ani de la data intrării în vigoare a acordului.

  Pînă în 2003 au fost completate și prezentate spre examinare Fondului proprietății de stat al Ucrainei seturile inițiale de documente ce confirmă dreptul  de proprietate a Republicii Moldova asupra majorității obiectelor moldovenești din Ucraina. Concomitent, între 2001-2006 au fost colectate, examinate și expediate la Kiev actele solicitate suplimentar de partea ucraineană, iar lista obiectelor R. Moldova amplasate pe teritoriul Ucrainei, dreptul de proprietate asupra cărora urmează a fi recunoscut în temeiul acordului din 1994  a fost precizată, fiind operate multiple modificări.

  Astfel, la începutul anului 2008, în lista obiectelor R. Moldova din Ucraina figurau 113 obiecte pentru recunoașterea dreptului de proprietate, Ucraina prezentând trei obiecte care se află parțial pe teritoriul țării noastre.

  Reprezentanții APP au specificat că pe parcursul anilor 2002-2006 au fost semnate protocoale de recunoaștere a drepturilor de proprietate a  R. Moldova pentru 47 de obiecte în țara vecină, inclusiv pentru 9 obiecte ce aparțineau agenților economici din regiunea transnistreană și protocoale de recunoaștere a drepturilor de proprietate a Ucrainei pentru 2 obiecte.

  În anii care au urmat, din cauza mai multor probleme, procesul a fost stopat, el fiind reluat în 2011. În anul respectiv, în cadrul ședinței comisiei mixte moldo-ucrainene pentru colaborare comercial-economică s-a convenit recunoașterea „la pachet” a dreptului la proprietate a părților asupra obiectelor amplasate pe teritoriul altei părți. La ora actuală, 25 de obiecte, incluse în pachet nu  au fost recunoscute de Ucraina, alte 20 fiind înregistrate ca proprietate a R. Moldova în țara vecină. Majoritatea acestora se află într-o stare deplorabilă, nefuncțională.

  Conform informației prezentate de șeful Direcției generale de audit a Curții de Conturi, Vasile Moșoi, în urma misiunilor de audit și a rapoartelor prezentate de autoritățile care dețin proprietăți în Ucraina, instituția a identificat o serie de probleme care au dus  degradarea proprietăților, printre aceste enumerându-se administrarea ineficientă  de către cei care gestionează aceste proprietăți, nerecunoașterea de către partea ucraineană a dreptului de proprietate a Republicii Moldova asupra bunurilor, includerea proprietăților în procesul de privatizare de către partea ucraineană, transmiterea în locațiune și concesiune, dar și privatizarea acestor bunuri de autoritățile publice locale din Ucraina.

  Vasile Moșoi a adăugat că în anul curent  curtea a planificat  o misiune de audit asupra tuturor proprietăților  deținute de R. Moldova în Ucraina pentru a evalua starea reală a lucrurilor și va veni cu recomandări la final.

  La rândul său, Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Dumitru Socolan, a spus că este nevoie  de o inventariere exactă a tuturor bunurilor și proprietăților țării noastre aflate pe teritoriul Ucrainei și angajarea unei echipe profesioniste de avocați care să apere interesele țării la cel mai înalt nivel. Secretarul de stat al MAEIE a spus că instituția pe care o reprezintă este dispusă să acorde sprijinul necesar în vederea identificării celor mai bune soluții în acest sens.

  Președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Igor Munteanu, a menționat că este nevoie de o politică unificată în ceea ce privește  protejarea proprietății publice, iar instituțiile statului trebuie să abordeze acest subiect nu în mod fragmentar, cum au făcut-o până acum, ci printr-un efort comun a  tuturor celor care sunt obligați să apere patrimoniul țării.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  COVID-19 în R. Moldova: 647 cazuri noi și 20 de decese, înregistrate în utimele 24 de ore

  Alte 647 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Marea Britanie), anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției…
  COVID-19 în R. Moldova: 647 cazuri noi și 20 de decese, înregistrate în utimele 24 de ore

  Vicepreședintele raionului Ungheni, răpus de COVID-19. Mesajul reprezentanților Consiliului Raional Ungheni

  Vicepreședintele raionului Ungheni, Mihail Diaconu, a decedat din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Despre decesul acestuia au anunțat duminică, 7 martie, reprezentanții Consiliului Raional Un…
  Vicepreședintele raionului Ungheni, răpus de COVID-19. Mesajul reprezentanților Consiliului Raional Ungheni

  R. Moldova la un an de pandemie. Președinta Maia Sandu: „E de datoria noastră, a tuturor, să depunem toate eforturile pentru ca să ieșim cu bine din pandemie”

  În R. Moldova s-a împlinit un an de când a fost confirmat primul caz de COVID-19, după ce o pasageră de pe cursa Milano-Chișinău a fost preluată direct din Aeroportul Internațional Chișinău. Duminică, 7 ma…
  R. Moldova la un an de pandemie. Președinta Maia Sandu: „E de datoria noastră, a tuturor, să depunem toate eforturile pentru ca să ieșim cu bine din pandemie”

  Cine sunt magistrații înscriși pentru funcția de membru permanent al CSM

  11 candidați au fost înregistrați pentru funcția de membru permanent în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Ziarul de Gardă a analizat activitatea magistraților și vă prezintă cele mai importante repere…
  Cine sunt magistrații înscriși pentru funcția de membru permanent al CSM

  Situația la frontieră: Două acte neveridice și un camion indisponibilizat

  Trei bărbați au fost documentați pentru deținerea actelor oficiale falsificate. Incidentele au fost consemnate de către polițiștii de frontieră din Direcțiile regionale Sud și Vest pe parcursul zilei de ieri, 6…
  Situația la frontieră: Două acte neveridice și un camion indisponibilizat