Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Declarația comună a cinci…

DOC Declarația comună a cinci partide pro-europene cu ocazia Zilei Europei: „Solicităm decuplarea R. Moldova de monopolurile menținute artificial în economie, energie și spațiul mediatic”

Sursa: Coaliția pentru Unitate și Bunăstare/Facebook

Cinci formațiuni politice extraparlamentare au semnat marți, 9 mai, o declarație comună cu prilejul Zilei Europei. Declarația susține ireversibilitatea parcursului european pentru R. Moldova, cuprinzând mai multe deziderate și principii asumate de către partidele pro-europene semnatare.

Documentul a fost semnat de Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Partidul Liberal (PL), Partidul „Democrația Acasă” (PDA), Partidul „Puterea Oamenilor” (PPO) și Partidul Verde-Ecologist (PVE).

Semnatarii și-au declarat „adeziunea fermă la parcursul european, care implică susținerea, solidaritatea, dar și spiritul critic necesar pentru a corecta, atunci când e nevoie, deciziile și politicile guvernelor în procesul de aderare la Uniunea Europeană”.

Totodată, semnatarii au formulat ca priorități urgente decuplarea R. Moldova de la monopolurile menținute de Federația Rusă în economie, energie, mass media, retragerea neîntârziată a R. Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI), adoptarea criteriilor de la Copenhaga în funcționarea democratică a guvernării, dar și rezolvarea conflictului din stânga Nistrului printr-o politică de acțiuni cu privire la demilitarizarea, de-criminalizarea și democratizarea aceste regiuni și integrarea sa în spațiul constituțional al țării.

„Noi, semnatarii acestei declarații, credem că integrarea deplină și efectivă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană poate garanta cetățenilor noștri pace, demnitate, siguranță și bunăstare.

Noi credem că aderarea la Uniunea Europeană nu este un proiect elitist, ci unul de coeziune, de transformare și de modernizare a societății.

Cu prilejul zilei Europei din 9 mai, pe care o marcăm cu respect și solemnitate, ne declarăm adeziunea fermă la parcursul european, care implică susținerea, solidaritatea, dar și spiritul critic necesar pentru a corecta, atunci când e nevoie, deciziile și politicile guvernelor în procesul de aderare la UE.

Îndemnăm partidele politice pro-europene sprijinul concret și participarea efectivă în procesul de pre-aderare și pregătire a implementării criteriilor de la Copenhaga.

Susținem angajamentul autorităților centrale de a-și asuma și implementa reforme structurale și profunde, care să ofere credibilitate procesului de aderare la Uniunea Europeană și să asigure condiții de bunăstare și prosperitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Cerem autorităților statului aplicarea plenară a principiului separației puterilor în stat și continuarea reformelor în domeniul justiției în deplină corespundere cu standardele europene.

Solicităm decuplarea Republicii Moldova de monopolurile menținute artificial în economie, energie, spațiul mediatic și chiar exporturi sensibile de Federația Rusă, rezolvând rapid și eficient interconectarea stabilă a energiei, transportului și investițiilor străine, în condiții de transparență și predictibilitate.

Susținem retragerea neîntârziată a Republicii Moldova din CSI, structură toxică pentru Republica Moldova și incompatibilă cu procesul de aderare la Uniunea Europeană, precum și obținerea garanțiilor de securitate colectivă în Europa.

Ne obligăm să respingem categoric tendințele de federalizare implicită ori explicită a Republicii Moldova, pe rețete rusești ori hibride, păstrăm caracterul unitar și suveran al Republicii Moldova și respingerea oricăror influențe și structuri de import ale imperialismului rusesc;

Pledăm pentru semnarea unui Acord de consens național pentru aderarea europeană, care ar servi ca angajament individual și colectiv privind ireversibilitatea reformelor și cursului nostru geopolitic.

Noi credem că victoria Ucrainei contra agresiunii rusești este o cauză dreaptă și legitimă, iar recunoașterea perspectivei de aderare la UE răspunde idealului nostru național de pace, libertate, democrație și supremație a legii. Și Republica Moldova este obligată să caute soluții durabile de rezolvare a secesionismului provocat de statul agresor rus contra Republicii Moldova.

Demilitarizarea, de-criminalizarea, democratizarea acestui spațiu și retragerea armatei a 14-a, munițiilor și armamentului sunt prioritățile politicii de re-integrare teritorială.

Prin semnarea acestei Declarații, ne obligăm să depune toate eforturile necesare pentru a valorifica extraordinară deschidere a tuturor autorităților europene la năzuințele cetățenilor Republicii Moldova de a face parte din proiectul politic european. Avem încrederea că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi sprijinită de toate familiile politice europene (ALDE, PPE, AV, APSD), direct și efectiv.

Am moștenit de la înaintașii noștri obligația de a readuce Republica Moldova în familia națiunilor europene și purtăm răspundere personală pentru realizarea de facto a acestui ideal.

Suntem convinși că prin aderarea la Uniunea Europeană vom satisface așteptările cetățenilor Republicii Moldova cu privire la independență, bunăstare și la o guvernare responsabilă, ne vom câștiga privilegiul și dreptul de a privi cu încredere și cu responsabilitate în viitor”, se arată în declarație.

R. Moldova a înaintat pe data de 3 martie 2022 cerere de aderare la Uniunea Europeană (UE), iar la 23 iunie, Consiliul European a acordat Ucrainei și R. Moldova statutul de țări candidate pentru aderarea la UE.