DOC/ Acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare dintre R. Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, aprobat de Parlament
Parlamentul a aprobat joi, 28 octombrie, în prima lectură, ratificarea Acordului de parteneriat strategic, comerț și cooperare dintre R. Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Potrivit documentului, prin acest tratat se urmărește „promovarea bunelor relații de cooperare dintre R. Moldova și Marea Britanie și dorința ambelor state de a asigura continuitatea dialogului în perioada post-Brexit”.
Unele prevederi ale acordului:
- Menținerea în relații bilaterale după Brexit a regimului de comerț liber, instituit prin Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), și valorificarea potențialului cooperării comercial-economice și a oportunităților de piață, respectând drepturile și obligațiilor părților.
- Conservarea, protejarea, îmbunătățirea și reabilitarea calității mediului, precum și utilizarea durabilă a resurselor naturale.
Proiectul de lege a fost susținut de 56 de parlamentari.
„Asupra acestui document au negociat guverne consecutive. De pe data de 1 ianuarie 2021, acest acord bilateral este pus în aplicare provizoriu atât de R. Moldova, cât și de Marea Britanie. Necesitatea tratatului decurge din ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Și pentru R. Moldova a constituit o necesitate de a reda un comerț liber antreprenorilor din R. Moldova, dar și o oportunitate pentru a negocia un acord complex bilateral cu Regatul Unit al Marii Britanii, lucru care s-a întâmplat… Documentul urmărește conceptul Acordului de asociere și recunoaște parcursul european al R. Moldova”, a declarat Eugeniu Revenco, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare dintre R. Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost semnat la Chișinău, pe 24 decembrie 2020, în cadrul unei ceremonii formale de semnale, de către persoanele desemnate ale ambelor părți.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.