Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Despre ce l-a informat guvernatoarea…

Despre ce l-a informat guvernatoarea Găgăuziei pe șeful Oficiului CoE la Chișinău?

Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, a avut o întrevedere oficială cu William Mussolini, șeful Oficiului Consiliului Europei (CoE) la Chișinău.


Potrivit serviciului de presă al guvernatoarei, pe lângă aspectele legate de dezvoltarea proceselor social-politice din R. Moldova și cele privind cooperarea autorităților din Găgăuzia cu autoritățile politice de la Chișinău, în cadrul întrevederii au fost abordate aspecte privind implementarea sistemului educațional multilingv în Găgăuzia, considerat esențial pentru dezvoltarea autonomiei. Potrivit Irinei Vlah, în acest an, programul este implementat în 20 de instituții de învățământ din autonomie. Amintim că, în perioada sovietică, populația găgăuzăa fost supusă politicii de rusificare. Lipsa completă a școlilor cu predare în limba găgăuză a făcut ca majoritatea populațeii să fie școlarizată în rusă, aceasta devenind și principala limbă vorbită în localitățile populate preponderent de etnici găgăuzi.

Irina Vlah l-a informat pe Wiliam Mussolini despre pachetul de inițiative înaintate Guvernului de către autoritățile Găgăuziei, inițiative ce vizează depășirea crizei socio-economice și energetice, precum și sprijinirea sferelor medicale și educaționale.
„Fiecare al șaptelea rezident al Moldovei, conform prognozelor unor institute de cercetare, intenționează să părăsească țara noastră în următorii trei ani. Această tendință este de mare îngrijorare. Prin pierderea oamenilor, pierdem energia Dezvoltării Sociale și economice. Ar trebui să învățăm să nu permitem să ne implicăm în conflicte, să învățăm să cooperăm în rezolvarea problemelor și implementarea proiectelor pentru dezvoltarea satelor și orașelor noastre și a țării noastre. Ar trebui să învățăm să fim utili societății înainte de a cere ceva pentru noi înșine”, a spus Irina Vlah.

Oficiul CoE la Chișinău nu a distribuit vreun comunicat despre aceastră întrevedere.