Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputații PAS, cele mai multe…

Deputații PAS, cele mai multe cheltuieli pentru deplasări de serviciu în străinătate. Igor Grosu – primul în top

Igor Grosu, președintele Parlamentului, într-o deplasare recentă în Letonia. Foto Facebook/Igor Grosu

Parlamentul a cheltuit 1,9 milioane de lei pentru deplasările de serviciu în străinătate ale deputaților, în a doua jumătate a anului 2023, și o sumă totală de 4,3 milioane de lei pe parcursul anului trecut, arată datele analizate de Asociația Promo-LEX.

Promo-LEX constată că numărul deplasărilor de serviciu în străinătate ale deputaților, precum și cheltuielile suportate pentru acestea sunt în continuă creștere, în comparație cu anii precedenți.

În a doua jumătate a anului 2023, cele mai multe cheltuieli în acest scop au fost pentru deplasările deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare. 67% din totalul cheltuielilor au fost efectuate pentru deplasările de serviciu în străinătate ale deputaților fracțiunii PAS (cu 2% în creștere față de perioada precedentă de monitorizare), 27% – pentru cele ale personalului Secretariatului Parlamentului, iar 6% – pentru deplasările deputaților din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (cu 2% mai puțin față de perioada precedentă de monitorizare). Deputații independenți și cei neafiliați nu au avut nici o deplasare de serviciu în străinătate, mai arată datele analizate de Promo-LEX.

Foto: Promo-LEX

Cea mai mare parte a cheltuielilor efectuate au fost pentru achitarea diurnelor persoanelor delegate (43,6%), pentru transport (39,2%), și pentru serviciile de cazare (21,7%).

Conform datelor, deputații din fracțiunea PAS dețin, atât topul deputaților cu cele mai mari cheltuieli pentru deplasări (cu Igor Grosu – lider al topului), cât și topul deputaților cu cele mai mici cheltuieli pentru deplasări (cu Petru Frunze – lider al topului), mai notează Promo-LEX.

În funcție de destinația deplasărilor de serviciu în străinătate ale deputaților, cele mai multe au fost efectuate în SUA (7), urmate Belgia (6), România (5), Franța, Austria, Cehia, Germania și Italia (câte 3 fiecare). 63% din totalul deplasărilor au fost în scop de participare la diverse evenimente regionale/internaționale (în creștere cu 8%), iar 37% au fost vizite oficiale, de studiu și de lucru (în descreștere cu 3%), arată datele cercetate de promo-LEX.