Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Departamentul de Stat al SUA:…

Departamentul de Stat al SUA: Ne așteptăm la un proces transparent al instanței fără intervenție politică

Statele Unite monitorizează procedurile judiciare în curs de desfășurare pentru invalidarea rezultatelor alegerilor primăriei din 3 iunie de la Chișinău, se indică într-o declarație a Departamentului de Stat al SUA.

„Sfințenia alegerilor reprezintă fundamentul oricărei democrații și trebuie să respecte normele internaționale. Ne așteptăm ca guvernul moldovean să garanteze un proces transparent al instanței fără intervenție politică. În cazul în care se constată nereguli, solicităm tuturor părților să le abordeze într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice ale guvernării, inclusiv voința poporului exprimată prin alegeri”, se precizează pe site-ul oficial al instituției americane.

Reacția vine în urma deciziei Curții de Apel Chișinău, care a menținut hotărârea primei instanțe de nevalidare a mandatului de primar general al mun. Chișinău.

Andrei Năstase a câștigat alegerile din mun. Chișinău cu peste 52% din voturi. Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău nu au validat mandatul pe motiv că Andrei Năstase a făcut agitație electorală în ziua alegerilor.