Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Declarațiile Promo-LEX după numărarea paralelă…

Declarațiile Promo-LEX după numărarea paralelă a voturilor pentru alegerile parlamentare

Observatorii Promo-LEX au recepționat 1 020 de încălcările la alegerile parlamentare din 24 februarie. Potrivit datelor prezentate de Promo-LEX acest număr depășește considerabil încălcările raportate în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016 și alegerilor locale noi din 2018. Misiunea de observare Promo-LEX a mai precizat că rezultatele preliminare ale numărării în paralel a voturilor pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 este similară cu cea realizată de Comisia Electorală Centrală.

Cele mai multe incidente raportate țin de deficiențele raportate în listele electorale (deficiențe de adrese, persoane decedate în liste, persoane străine care au viza de reședință într-un anumit apartament. Totodată, la alegerile din 24 februarie au fost înregistrate peste 100 de cazuri de încălcarea a secretului votului, cum ar fi fotografierea buletinelor.

Observatorii Promo-LEX raportează și un număr considerabil de cazuri de transportare organizată a alegătorilor din stânga Nistrului la secțiile de vot.

„Noi de nenumărate ori ne-am pronunțat asupra faptului că transportarea organizată este o faptă care trebuie calificată exact în Codul electoral . Or, la toate scrutinele nu e clar dacă acest serviciu se încadrează în calitate de corupere a alegătorilor”, a declarat directorul Promo-LEX, Pavel Postică.

Pe parcursul zilei de 24 februarie, președinta CEC, Alina Rusu, a declarat că transportarea organizată a cetățenilor nu reprezintă o încălcare. Totuși, Inspectoratul General de Poliție a fost sesizat pentru a examina dacă în acest mod nu au existat tentative de corupere a alegătorilor.