Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Decis. Consiliul Municipal Bălți a…

Decis. Consiliul Municipal Bălți a votat inițierea referendumului de demitere a lui Renato Usatîi

Consiliul municipal Bălți a decis miercuri, 3 ianuarie, într-o ședință extraordinară, inițierea unui referendum local pentru demiterea primarului Renato Usatîi, se arată într-o transmisiune Live a postului local de televiziune  „BTV Bălți”.

Astăzi, la Bălţi a fost organizată o şedinţă extraordinară a Consiliului municipal, iar 27 de consilieri din 27 prezenți au votat pentru organizarea referendumului privind revocarea lui Renato Usatîi din funcția de primar al municipiului.

Dispoziția privind convocarea ședinței extraordinare a fost semnată pe 29 decembrie 2017, de către primarul interimar Igor Şeremet, care și-a prezentat demisia marți, 2 ianuarie. Motivul principal invocat de acesta este faptul că primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, a declarat că are dubii referitor la activitatea sa, criticând acțiunile lui Șeremet ca urmare a scandalului iscat din cauza problemei deșeurilor. Totodată, Șeremet a declarat că nu împărtășește mecanismele de administrare instituite de Renato Usatîi – conducerea ședințelor primăriei prin transmisiuni online de la Moscova.

Pe de altă parte, liderul „Partidului Nostru” a  comunicat că este mulțumit de activitatea lui Șeremet, mai ales că mai bine de un an de când este plecat la Moscova, toate activitățile sale au fost pe agenda de lucru a viceprimarului. „Nu am fost mulțumit doar de întâlnirile secrete cu persoanele responsabile de colectarea deșeurilor și cu reprezentanții administrației centrale de la Chișinău” a precizat Usatîi.

Renato Usatîi, aflat la Moscova de mai bine de un an, este cercetat penal în R. Moldova pentru organizarea tentativei de omor a bancherului rus Gherman Gorbunțov. Usatîi respinge acuzațiile, iar autoritățile ruse refuză extrădarea sa în R. Moldova. Amintim că, la finele lunii decembrie, Renato Usatîi s-a adresat Consiliului Municipal Bălți să inițieze procedura de convocare a unui referendum local pentru demiterea sa din funcție.

Tot astăzi, la ședința Consiliului Municipal viceprimarul Leonid Babii a fost votat de 27 de consilieri municipali în funcția de primar interimar al municipiului Bălți.