Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Convenția cu privire la Adunarea…

Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI și alte două acorduri urmează a fi denunțate

Sursa: multimedia.parlament.md

Membrii Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană au aprobat miercuri, 21 iunie, avizul consultativ pentru denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente (AIP CSI).

Propunerea de denunțare a acestei Convenții aparține Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, întrucât R. Moldova nu mai rezonează cu actualele politici, obiective și decizii ale AIP CSI și în contextul declarației a țării noastre de a urma vectorul european.

În contextul politic din regiune, de la începutul acestui an, conducerea Parlamentului n-a aprobat nicio participare la evenimentele AIP CSI.

Totodată, R. Moldova urma să achite în acest an o cotizație de membru în valoare de 5,8 milioane de lei.

Tot la ședința de miercuri, au mai fost aprobate avize consultative pentru denunțarea a două acorduri semnate pe platforma Comunității Statelor Independente: Acordul Consiliului Șefilor de state membre ale Comunității Statelor Independente cu privire la Forțele Armate și Trupele de Grăniceri, încheiat la Minsk, la 30 decembrie 1991, și Acordul privind crearea Comisiei consultative comune în problemele dezarmării, încheiat la Bișkek, la 9 octombrie 1992.