Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Comisia Europeană a transmis cadrele…

Comisia Europeană a transmis cadrele de negociere pentru R. Moldova și Ucraina către Consiliul UE. „În ciuda atacurilor hibride din partea Rusiei, R. Moldova a făcut progrese suplimentare în reformele sale de aderare la UE și a demonstrat o rezistență impresionantă”

Comisia Europeană a înaintat Consiliului Uniunii Europene propuneri pentru proiectele de cadre de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova, ca urmare a deciziei Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile cu ambele țări și va prezenta Consiliului un raport oral cu privire la progresele înregistrate de ambele țări, în care va aborda recomandarea făcută în raportul Comisiei privind extinderea din 8 noiembrie.

„Salutăm transmiterea de către Comisia Europeană a proiectelor cadrelor de negociere pentru țara noastră și Ucraina către Consiliul UE. Mizăm pe adoptarea rapidă a acestora de către statele membre ale UE în cadrul Consiliului și pe convocarea primei Conferințe Interguvernamentale privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care va marca deschiderea oficială a negocierilor”, a subliniat, în acest context, Cristina Gherasimov, viceprim-ministră pentru Integrare Europeană.

Cadrele de negociere stabilesc liniile directoare și principiile pentru negocierile de aderare cu fiecare țară candidată. Proiectele de cadre elaborate de Comisia Europeană sunt împărțite în trei părți: 1) principiile care guvernează negocierile de aderare, 2) substanța negocierilor și 3) procedura de negociere. Obiectivul negocierilor este ca Ucraina și R. Moldova să adopte acquis-ul UE în întregime și să asigure implementarea și punerea în aplicare a acestuia deplină, se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene.

Proiectul de cadre de negociere se bazează pe experiența extinderilor anterioare și a negocierilor de aderare în curs. Acestea integrează metodologia revizuită de extindere și iau în considerare acquis-ul UE în evoluție.

Acum este de competența Consiliului să își înceapă deliberările interne asupra acestor texte. Odată ce Consiliul a adoptat cadrele de negociere, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene va prezenta poziția comună a UE convenită în cadrul primei conferințe interguvernamentale cu fiecare țară, marcând începutul oficial al negocierilor de aderare. Cadrele de negociere vor fi făcute publice în această etapă, mai notează Comisia Europeană.

În ciuda atacurilor hibride din partea Rusiei, R. Moldova a făcut progrese suplimentare în reformele sale de aderare la UE și a demonstrat o rezistență impresionantă. Prezentarea proiectului Cadrelor de Negociere pentru Ucraina și Moldova este un pas înainte în acest proces”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, citat în comunicatul Comisiei Europene.